Цъфтящи орхидеи потапят в разнообразието на Ботаническата градина на БАН

„Орхидеите в момента цъфтят прекрасно и до 25-ти февруари всеки ден хората ще могат да се насладят на изложбата „Орхидеи“ и да се потопят в разнообразието, което предлага Ботаническата градина“. Това заяви за БГНЕС доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН.

„Орхидеите са изключително интересни, това е най-голямото растително семейство“, заяви още доц. Петрова, след което представи орхидея, използвала се като билка.

„Тази орхидея е от Хималаите и в Китай се е ползвала най-вече за лекуване на болести, дори нейното научно название е медицински дендробиум, като плюс това тя е на шесто място по света по големина“, обясни още доц. Петрова, след което отбеляза, че този вид орхидея цъфти в този сезон, заради произхода си с мусонен климат.

доц. д-р Антоанета Петрова

„Преди да започнат мусонните, старите му листа окапват, след това получава повече светлина и това стимулира цъфтежа“.

На въпрос какво трябва да знаят хората, когато избират своята орхидея, директорът на Ботаническата градина поясни, че всеки любител трябва да е запознат с особеностите на всяка орхидея.

„Най-често орхидеите пеперуди са много подходящи за домашни условия, но влажността и светлината също оказват влияние. Най-трудни обаче за отглеждане в домашни условия са някой тип африкански орхидеи, като например тези със светещи жилки. От групата има и непретенциозни такива – те са с пъстри листа“, отбеляза още Петрова.

А според жилището на даден човек трябва да се съгласува подбора на орхидея. „В светлите жилища трябва да има светлолюбиво растение, хората с жилища със северозападно изложение трябва да си вземат такива, изискващи прохладно отглеждане“, коментира още тя, след което допълни, че дори в Ботаническата градина изпитват затруднения в избора къде да поставят растенията и винаги гледат те да се намират в нужното за тях място. /БГНЕС