ЦИК одобри бюлетината за изборите, тя е дълга 60 см

ЦИК утвърди бюлетините за изборите на 4.04.2021 г. Те са предадени за отпечатване в БНБ. Първо ще бъдат изпратени бюлетините зад граница. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева по време на редовния брифинг на комисията, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Таня Цанева - говорител на ЦИК

Тя е дълга 60 см, допълни Димитър Димитров от ЦИК.

Цанева посочи още, че 87 997 е общият брой на подадените заявления от чужбина.

Приехме решение за това как ще се гласува в секции в болничните заведения и съгласно инструкциите на главния лекар, в болниците ще има два вида секции, едните ще бъдат за стационарно болни, а другите ще бъдат за болните от COVID-19, добави Цанева.

Регистрираме неправителствени организации като наблюдатели, също и социологически агенции, които ще извършват изследвания, добави Цанева.

Стана ясно още, че за първи път след 2013 година насам ще бъдат разкрити най - много секции зад граница.

Относно гласуването в чужбина Цанева поясни, че до 13 март ще се уточни броят на секциите. „Съвместно с МВнР ще ги уточним. По принцип разговорите, които сме имали с МВнР, там където се очакват да гласуват повече наши съграждани, а има възможност за по-малко секции, ще се опитат да направят евентуално секции с повече от 1 кабина. Това е единият от вариантите. Тепърва обсъждаме вариантите, за да създадем условия, за да могат да гласуват всички желаещи“, коментира тя. По думите ѝ все още не е уточнен общият брой на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина.

Димитър Димитров допълни, че след няколко дни ще има пълния списък и адресите, за да се направи по-точна оценка.

На въпрос на БГНЕС дали ще се броят отрязъците при машинното гласуване, Таня Цанева поясни, че те ще се съхраняват като хартиените бюлетини в специални кутии.

„Дали ще се броят, ЦИК обсъжда този въпрос и ще бъде уточнено в края на тази седмица или в понеделник в методическите указания. Тогава ще има яснота по този въпрос. Съхранението е както на всички други изборни книжа, предават се в съответните за това институции“, отговори тя.

На друг въпрос на БГНЕС как върви ваксинирането на участниците в предстоящите избори, Цанева коментира, че то не се реализира централизирано, а по локално и от местните РЗИ-та.

Тя увери, че на желаещите вече е поставена първа доза от ваксината.

Говорителят и член на комисията Димитър Димитров обясни, че жалбите, подадени в комисията от БСП и „ВОЛЯ – НФСБ“ са останали без разглеждане, тъй като не са събрали необходимата подкрепа от членовете на ЦИК, каза в отговор на въпрос на БГНЕС.

„Едната жалба е срещу ГЕРБ и това, че министър-председателят Бойко Борисов използва служебното си положение в смисъла на кампания. Тази жалба е приета за сведение, тъй като нито установява нарушение, нито обратното е получило достатъчен брой гласове. Знаете, че решенията в ЦИК се вземат с 2/3 мнозинство“, обясни той.

По думите му жалбата срещу ПП „ВОЛЯ – НФСБ“ и по точно срещу Веселин Марешки също не е получила мнозинство. /БГНЕС