Циклонът "Габриел" връхлетя северната част на Нова Зеландия

Около 58 000 домакинства са без ток в горната част на Северния остров на Нова Зеландия в понеделник, докато приближаването на циклона "Габриел" носи силни ветрове, проливни дъждове и огромни вълни към Окланд и близките региони.

В събота вечерта "Габриел" премина покрай австралийската територия остров Норфолк в Тасманово море, въпреки че най-разрушителните му ветрове подминаха острова.

Сега той се намира северно от Нова Зеландия, като синоптиците очакват дъждовете и ветровете да се усилят с приближаването му към сушата днес и във вторник.

"Влиянието на "Габриел" все още е в начален стадий и все още се очаква по-нататъшно сериозно и тежко време за Тамаки Макаурау (Окланд), по-късно днес до вторник сутринта", заяви Рейчъл Келехер, заместник-директор на управлението на извънредните ситуации в Окланд.

"Сега не е време за самодоволство", добави тя.

Много училища и учреждения на местната власт в Окланд и горната част на Северния остров са затворени и хората са помолени да не пътуват, ако е възможно. Извънредно положение е въведено в Окланд и поне още четири региона./БГНЕС

Окланд / Нова Зеландия