Термокамера като на летището е инсталирана в Спешното на „Света Анна“

Откакто сме в условията на пандемия от коронавирус броят на пациентите, които търсят помощ значително намаля. Тези, които идват при нас обикновено са в доста тежко или критично състояние в резултат на обострени хронични заболявания, не са малко и травмите. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Ана Николова, началник на Спешното отделение в столичната УМБАЛ „Света Анна“.

Отделението приема пациенти, които са дошли самостоятелно и чрез Центъра за спешна медицинска помощ с инсулти, инфаркти и с други специалности.

Още преди да излезе заповедта на здравния министър Кирил Ананиев Спешното отделение третира всеки новопостъпил като носител на коронавирус с всички предпазни мерки, особено в част с лични предпазни средства – миене и дезинфекция, каза още медикът.

Д-р Николова показа, че още на входа на пациентите се мери температурата с термокамера, подобна на летищата. Тя е на стойност над 20 000 лева и парите идват от частно дарение.

В случай че пациентът е на количка, медиците използват безконтактен термометър. Отделението е обособило два отделни коридора. По единия до спешния кабинет минават пациенти, които нямат данни за коронавирус, а по-другия – със съмнения. В самото Спешно отделение са разположени 10 легла за прегледи, 2 противошокови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Има и операционна зала за хирургически интервенции.

Към момента в реанимацията на болницата има четирима пациенти с коронавирус и още петима са със симптоми, на които се очакват резултатите от тестовете.

Към тази сутрин общият брой на заразените в България достигна 1081. Активните области в страната са 13. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5%. Общият брой на починалите е 50. Изчистените от вируса са 190. /БГНЕС