България високо цени стратегическото си партньорство със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп похвали България за разходите за отбрана, които страната прави.

Още в началото на своята среща с българския премиер Бойко Борисов стопанинът на Белия дом подчерта, че българският народ е приятелски и обеща да посети страната ни, ако получи покана.

Борисов заяви, че „България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие“. Той отбеляза, че страната ни харчи 3,1% от БВП за отбрана, което е повече от поставената цел от 2%. Научавайки тази новина американският президент похвали страната ни и каза: "Вие сте пример за Германия".

Тръмп посочи, че България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света. Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Двамата лидери също така засегнаха и въпроса с визите. „Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим“, заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

След приключването на срещата с Доналд Тръмп българският премиер даде брифинг за българските журналисти, на който говори за енергетиката, визите и отбраната.

Той посочи, че АЕЦ „Белене“ е 100% български проект, а не руски. Борисов се надява, че американската компания „Дженерал Илектрик“ може да достави турбините за тази централа, с което да увеличи мощността на реакторите.

По отношение на сигурността Борисов заяви, че Черно море е сигурно и приветства съвместните военноморски учения, защото те усилват нашия възпиращ потенциал. Според него в България трябва да бъде разположен координационен център.

„Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти. Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще дойде в България. Очертаваме се не само като най-сигурна, но и като най-балансирана от всичките ни съседи. Ние веднъж не повдигнахме на Тръмп дума срещу трета държава. Ние работим вече за просперитета на България”, каза премиерът.

Борисов коментира и възможността за падането на визите: „Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне. Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест".

Преди срещата с американския президент Бойко Борисов посети Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Там българският премиер беше посрещнат с 21 топовни салюта.

Борисов участва и в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България.

Той също така проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI). /БГНЕС