Тръмп удължи санкциите срещу лица, подкопаващи стабилността на Западните Балкани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи с година санкциите на САЩ срещу лица, подкопаващи стабилността на Западните Балкани. Според изявление на Белия дом, става въпрос за осигуряване на сигурност в Северна Македония, Босна и Херцеговина, както и в Косово.

Санкциите се разпростират върху тези, които „участват или подкрепят финансово или по друг начин екстремистко насилие“ в тези страни, както и „възпрепятстват прилагането на Дейтънското споразумение (за мир в Босна и Херцеговина) или резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 г. за Косово. "

В документ, подписан от Тръмп, се отбелязва, че „действията на тези лица, подкопаващи мира и международните усилия за стабилизиране на ситуацията в Западните Балкани, продължават да представляват изключително голяма заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ“.

Санкциите срещу физически или юридически лица, в една или друга степен, участващи в екстремистки дейности на Западните Балкани, бяха въведени с президентска изпълнителна заповед на 26 юни 2001 г. и допълнени през май 2003 г. С нея на американските граждани беше забранено да сключват каквито и да било търговски сделки с тези лица или да им прехвърлят капитали. /БГНЕС