Трима загинаха при нападение на Израел на Западния бряг

Израел съобщи, че неговите сили за сигурност са застреляли трима палестинци, обвинени за убийството на британско-израелска жена и двете ѝ дъщери миналия месец, при нападение в окупирания Западен бряг, предаде АФП.

Двама заподозрени за убийствата и трети мъж, обвинен, че им е помагал, са били убити при съвместна операция в Наблус на армията, полицията и службата за сигурност "Шин Бет", се казва в изявлението.

Тримата мъже бяха идентифицирани като "убийците на Лия, Майя и Рина Ди", които загинаха след нападението срещу автомобила им на 7 април близо до Хамра в долината на река Йордан, заявиха от „Шин Бет“, като използва имената на жените на иврит.

Армията съобщи, че войниците са открили два автомата М-16 и един АК-47 в апартамента, в който са се укривали заподозрените.

Палестинската ислямистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, заяви, че и тримата мъже са от нейните редици.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху приветства успешното приключване на продължилото седмици издирване на убийците на жените.

"Разплатихме се с убийците на Луси, Майа и Рина Ди", каза той.

"Нашето послание към онези, които ни вредят, и към онези, които искат да ни навредят, е, че независимо дали това ще отнеме ден, седмица или месец, можете да бъдете сигурни, че ще се разплатим с вас."

Палестинското министерство на здравеопазването потвърди, че при сутрешното нападение са убити трима души.

"Двама от мъчениците са с напълно изкривени черти поради интензивността на стрелбата, което затруднява идентифицирането им", заявиха от министерството.

Вдовецът е "утешен“

В изявление вдовецът Лео Ди заяви, че е "утешен" от новината за смъртта на мъжете, и добави, че е "поискал възможност да разговаря със семействата на терористите".

Хамас определи акцията като "убийство" на "героите на съпротивата в град Наблус".

Нападението бе извършено само няколко дни след като по границата с Газа се разрази насилие след смъртта на палестински гладуващ в израелски арест.

Палестинските бойци изстреляха повече от 100 ракети от Газа в отговор на смъртта на 45-годишния Хадер Аднан, водеща фигура в "Ислямски джихад" на окупирания Западен бряг, който почина в затвора след 87-дневна гладна стачка.

С последния смъртоносен набег броят на палестинците, убити в израелско-палестинския конфликт през тази година, достигна 105 души.

За същия период са били убити 19 израелци, един украинец и един италианец, според данни, базирани на официални източници от двете страни.

Тези цифри включват както бойци, така и цивилни, а от израелска страна - трима представители на арабското малцинство. /БГНЕС