Тристранката ще обсъди параметрите на Бюджет 2020

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес, на което ще разгледа параметррите на бюджета за следващата година, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Марияна Николова, Томислав Дончев, Владислав Горанов.

Предварителната рамка на финансовото министерство предвижда държавата да събере 46,8 млрд. лева.

Освен Проект на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. в рамките на дневния ред на заседанието ще бъде обсъден и проект на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. като мотиви към него, внесени от министъра на финансите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа също така Проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от управителя на Националния осигурителен институт, както и Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., внесен от управителя на Националната здравноосигурителна каса.

През 2020 г. се предвиждат повече пари за образование, здравеопазване и отбрана. 360 млн. лева са заделени за увеличение на учителските заплати. С 10% ще се повишат доходите в бюджетната сфера. Разчетите на правителството предвиждат още минималната работна заплата да стане 610 лева от 1 януари, а пенсиите да бъдат увеличени с 6,7 на сто в средата на годината. Размерът на данъците и осигуровките остава непроменен. Без промяна остава и максималният осигурителен доход - в размер на 3000 лева. /БГНЕС