Тръмп даде пълната си подкрепа за Майк Джонсън

Доналд Тръмп хвърли спасително въже на изпадналия в затруднение председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, като заяви, че републиканският лидер на Конгреса върши "много добра работа".


Тръмп защити Джонсън от действията на конгресменка от Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн, която поиска гласуване за отстраняването на председателя.

"Това не е лесна ситуация за нито един оратор", каза Тръмп, докато Джонсън стоеше близо до него в имението на бившия президент в Мар-а-Лаго.

Джонсън пътува до Флорида, за да се срещне с Тръмп - знак за неоспоримо лидерство на бизнесмена в партията.

След срещата си двамата декларираха загриженост за потенциални измами на президентските избори през ноември и засегнаха въпроса за помощта за Украйна - тема, която предизвика пукнатини в Републиканската партия.

По друг въпрос, разделящ партията, Тръмп смекчи подкрепата си за правата на абортите. Той заяви, че като президент е прекроявал Върховния съд на САЩ, което е довело до отмяната на конституционното право на аборт от съда през юни 2022 г.

"Направихме нещо, за което всички казваха, че не може да бъде направено", каза Тръмп за решението на Върховния съд, отменящо защитата на абортите.

Тръмп възстанови политическата си инерция вдясно, тъй като се стреми към завръщане на президентския пост през ноември тази година, и упражнява мощна хватка в Конгреса - по-специално управлявайки блокирането от страна на републиканците на американската военна помощ за Украйна.

Бившият президент обясни, че предпочита Вашингтон да отпуска заеми за отбраната на Украйна, а не пряка помощ.

За Джонсън пътуването от Вашингтон до Тръмп идва в момент, когато се опитва да се спаси от недоволството на партията си, което заплашва да го изхвърли от председателския пост.

Джонсън се опитва да балансира между исканията на относително умерените членове на партията си и демократите да приеме законопроекти, включително и помощта за Украйна. Резултат досега няма.

Байдън моли Конгреса да одобри законопроект за военна помощ на стойност 60 млрд. долара. Но въпреки че републиканците и демократите се обединиха в Сената, Джонсън засега отказва дори да насрочи гласуване в Камарата на представителите.

Той заяви, че скоро ще внесе законопроект за затягане на изискванията към потенциалните гласоподаватели да доказват гражданския си статут, преди да гласуват.

"Не можем да чакаме да се появят широко разпространени измами, особено когато заплахата от измами нараства с всеки един нелегален имигрант, който пресича границата", каза Джонсън. /БГНЕС