Тронът на Джуканович се клати за пръв път в господството му

Прозападната управляваща партия в Черна гора може да бъде свалена от властта за първи път от три десетилетия след като изборите в неделя дадоха леко предимство на опозиционните лагери.

Демократическата партия на социалистите (ДПС), водена от президента Мило Джуканович, все още е най-голямата партия, след като спечели малко над една трета от гласовете, сочат официалните резултати от изборите в неделя. Но това е най-лошото им представяне в историята на Черна гора.

Ако техните основни просръбски съперници се обединят заедно с други два опозиционни блока, ДПС може да бъде отстранена и това ще бъде политическо земетресение за малката адриатическа нация от 620 000 души.

ДПС никога не е губила избори, откакто Джуканович застана начело на Черна гора след разпадането на Югославия през 90-те години и независимостта на страната от Сърбия. Но тази година партията се изправи пред жестоко предизвикателство от засилен десен и просръбски лагер, който иска по-тесни връзки с Белград и Москва.

Прогнозите на изборния монитор CeMI дадоха на трите основни опозиционни партии преднина от само едно място - 41 в 81-членния парламент.

Очаква се да последва период на интензивни разговори с Джуканович.

Въпреки че успехът на опозицията не е „приключена сделка“, резултатите бяха „преломен“ момент за страната и „добра новина за демокрацията“, заяви Флориан Бийбър, експерт по Балканите.

„Напрежението е неизбежно“

Остава да видим дали опозиционните коалиции, които варират от крайнодесни сръбски националисти до либерално настроен граждански лагер, могат да създадат работещ съюз.

"Диапазонът е толкова широк, че напрежението е неизбежно и въпросът е дали ново правителство би било в състояние да оцелее в това напрежение", заяви Бийбър пред АФП, като добави, че всякакви малки грешки могат да върнат ДПС на власт.

Освен дългогодишните фрустрации в правителството, обвинено в корупция и клиентелизъм, анализаторите приписват слабото представяне на ДПС на закон, който предизвика интензивна полемика със Сръбската православна църква (СПЦ). Приет в края на 2019 г., Законът за вероизповеданията отвори път за това стотици църковни обекти, управлявани от СПЦ в Черна гора, да станат държавна собственост. Това разпали огромни антиправителствени протести, водени от свещеници и подкрепени от просръбската опозиция, които обвиняват Джуканович в опит да заличи тяхното наследство.

Откакто Черна гора обяви независимост от Сърбия през 2006 г., една трета от нейното население се идентифицира като сръбско и СПЦ остава най-голямата религиозна институция, което прави дебатите около идентичността силно чувствителни.

По време на приемането на църковния закон Джуканович се стремеше да се представи като пазител на черногорската националност, казвайки, че тя е заплашена от сръбските националистически сили. Изказвайки се в централния офис на партията късно в неделя, Джуканович подчерта, че „борбата за мнозинство продължава“.

Църковни фойерверки

Но Здравко Кривокапич, лидерът на основния просръбски съюз, триумфално обяви: "режимът падна". Привържениците празнуваха в неделя вечер по улиците на Подгорица, развявайки сръбски знамена и запалвайки фойерверки пред най-голямата православна църква в столицата. Лидерите на другите основни опозиционни партии също бяха в екстаз, като Дритан Абазович от либералната партия Черно на бяло заяви, че "мафията вече няма да управлява Черна гора".

Джуканович, който сега е във втория си мандат като президент след четири мандата като премиер, няма да се изправи пред избори до 2023 година. Докато той печели хвалебствия за това, че Черна гора е начело на Балканите по пътя им на присъединяването към ЕС, критиците на Джуканович го обвиняват, че е превърнал Черна гора в лично владение, изградено върху връзки между корупция и престъпления.

Базираната в САЩ група „Freedom House“ наскоро понижи Черна гора от демокрация до "хибриден режим" заради режима на Джуканович. /БГНЕС

-------------------------------------------

Оливера Николич за „Франс прес“