ЦАХАЛ ще остане в ивицата Газа по време на прекратяването на огъня

Израелските войски ще останат на позиции в Ивицата Газа по време на паузата в бойните действия, заяви говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари. Споразумението за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа ще влезе в сила в 07:00 ч. местно време на 24 ноември.


"От момента, в който започне прекратяването на огъня, нашите сили ще бъдат на линията на прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Искам да подчертая - вътре в Ивицата Газа. Те ще се движат по тези граници, които са предвидени и договорени като част от споразумението", заяви Даниел Хагари по време на вечерен брифинг.

Според говорителя на ЦАХАЛ паузата в боевете в ивицата Газа ще бъде използвана за планиране на следващите етапи на сухопътната операция. "Превземането на северната част на Ивицата Газа е първият етап от една дълга война и ние се подготвяме за следващия. Гледаме към бъдещето. През следващите дни ще се съсредоточим върху планирането и финализирането на подготовката за следващите етапи на войната", добави той.

Споразумението за прекратяване на огъня между Израел и палестинското движение "Хамас", което нападна израелска територия на 7 октомври, трябваше да влезе в сила на 23 ноември. Споразумението обаче, което включва и размяна на заложници, отвлечени от израелска територия, за палестински затворници, беше отложено за сутринта на 24 ноември.

Примирието ще продължи четири дни. През това време според сделката ще бъдат освободени 50 израелски заложници и 150 палестински затворници. Подготовката за размяната на заложници и споразумението за прекратяване на огъня течеше от седмици. Катар, Египет и Съединените щати действаха като посредници./БГНЕС