Цанко Цанков: Щастлив съм, че успешно преплувах протока Кук, през октомври атакуваме Молокай

Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. Това заяви родният плувец в ледени води Цанко Цанков на пресконференция в Пресклуб България след завръщането си в страната от Нова Зеландия, предаде репортер на БГНЕС. Там Цанко преплува един от най-трудните плувни маратони – протока Кук, с рекордно време.


„Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. При това, с най-бързо време за състезателната година. Възможностите за преплуване на протока са много ограничени – само три месеца през годината, тъй като температурата на водата прави преплуването невъзможно. Още с пристигането ни в Нова Зеландия и първите ми тренировки там се подготвих за изключително трудни условия. Още в първите дни след едночасова тренировка установих, че получавам хипотермия – отнемаше ми 45 минути да се възстановяване. С наближаване на самия състезателен ден беше взето решение от капитана на новозеландския екип датата да бъде променена от 2 април на 7 април. Условията също бяха малко по-неблагоприятни. Това беше най-трудното ми плуване до момента, въпреки че всеки от маратоните има своите специфики и характеристики. От началото бях подложен на тази много студена вода и в първия час след старта имаше големи вълни и силни течения. Впоследствие имаше спокоен участък от вода. В крайния етап на протока Кук имаше един ключов момент – около два часа преди финала също се наблюдаваха големи вълни. Тогава направихме и най-голямо отклонение“, започна Цанков, който е един от спортистите, подкрепяни от Фондация „Спорт в България“.

„През цялото време успях да запазя концентрация и ясен поглед върху самия маратон, върху моето състояние – в крайния етап като че ли усетих, че се нарушава моята ориентация. Това е било в следствие на една средно-телесна хипотермия. Трябваше със силата на волята и психиката да се преборя. Много е важна психическата устойчивост, тъй като само посредством психиката човек може да противодейства на тези трудности като хипотермия, студена вода и други. Много е важно да не плуваш бавно протока Кук, освен ако плувецът няма голямо количество подкожни мазнини. Иначе, трябва да компенсирам това с по-голяма мускулатура. Условията не ми дадоха възможност да си разпределя по-добре силите. Нито за момент не съм си мислел да се откажа, тъй като това е едно от най-лошите неща по време на плувен маратон. Най-голямата трудност дойде от прекалено ниските температури на водата. Имам много добра издръжливост и скорост, но комбинацията от тези фактори прави нещата много трудни. Почувствах голямо напрежение, когато нашият лодководач ни каза, че лодката е с повредена скоростна кутия и можем да отложим плуването за декември“, призна още плувецът ни.

На събитието в Пресклуб България беше и неговият мениджър Николай Илиев. „Фондация „Спорт в България“ са генерални спонсори на това, което прави Цанко и се случва в открити води. Филмът за него ще бъде готов до края на тази седмица. От следващата започваме по предварителните заявки да го представяме, защото филмът ще бъде много интересен. Той ще бъде представен за първи път в Пресклуб България, подобно на предишния“, каза той, като добави относно преплуването на протока Кук, че е имало устройства на лодката, за да няма едри риби поне в радиус 50 м около нея, което е довело до пълното обезопасяване по време на маратона.


Илиев показа и официален документ, че Цанков е първият българин, който е преплувал Гибралтарския проток, като показа на медиите и карта на самия проток, както и че Цанко е първият българин, преплувал три от седемте маратона на Oceans seven. „Официалният документ от Гибралтарския проток – първият българин се казва Цанко Цанков, ето я и картата на Гибралтарския проток. Единственият плувен маратон с две конкретни условия – група от 4 човека, при нас условието беше последният километър да бъде състезателен. Другото е според правилата на протока, състезателят има право на неопренов костюм за плуване до 0.3 мм дебелина. Това са правилата на Гибралтар. За да получиш този документ, означава, че си плувал по правилата. Всичко е официално“.

Цанков добави: „Моята цел беше да стана първият българин, който преплува Гибралтарския проток – да го преплувам с бански костюм, за да промотирам един от нашите спонсори. За преплуването на протока Санта Каталина имаме сертификат, за Кук тепърва го чакаме“, коментира той и разкри следващата си цел: „При нас всичко е планирано – през месец октомври между 1-10 е планиран моят опит за преплуване на протока Молокай. Трябва да бъда подготвен за плуване от около 60 км, малко над 15 часа. От гледна точка на температурата няма да има никакви проблеми. Много плувци казват, че това е най-трудният им маратон“.

Илиев намекна, че освен Oceans seven, Цанко ще се включи в проект, по който в момента тече организация и ще бъде докрая на годината, но не пожела да даде конкретна информация, окачествявайки само събитието като такова с „обществена значимост“. „Подготвяме и друг вид участия, но в момента тече организацията, със сигурност ще има още нещо за Цанко Цанков извън Oceans seven до края на годината, което ще бъде с обществена значимост. От няколко месеца подготвяме един проект – нещо, което не е правено досега и е свързано с плуването“, добави мениджърът на Цанков. /БГНЕС