Цеков: Проверяваме за незаконни строежи и канализации в Царево

Бих искал първо да започна със съболезнования със семействата на жертвите. С пожелание за кураж на всички, които се борят с бедствието, за гражданите на черноморските общини.


Ситуацията се мени, тя е под контрол. Към момента всички екипи на ВиК оператора в Бургас, на областното пътно управление, са на терен. Мобилизирана е допълнителна техника от ВиК-Пловдив и ВиК-Стара Загора, която също е на разположение.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, предаде репортер на БГНЕС.

„Щетите касаят основно два републикански моста. Единият е след Царево по посока Варвара, който в резултат на голямата вълна поддаде. Той в момента се разрушава и на негово място се монтира временно съоръжение метален понтонен мост, който ще провежда трафика", обясни регионалният министър. Той уточни, че е осигурен обходен маршрут през самия град Царево, който позволява да има нормално движение между Царево, след това Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово.

„Възстановено е възстановяване почти навсякъде. Надявам се, чакам последна информация от актуалния час. Мисля, че и в Резово успяха да пуснат водоснабдяването. Има тежко компрометирани канализационни мрежи в самото Царево, по които работят екипите на ВиК, както и външни изпълнители", каза още Цеков и благодари на всички екипи на всички външни изпълнители, които са се включили.


По отношение на пречиствателната станция за отпадни води в Царево, той отбеляза, че там положението е доста сериозно. „Тя беше цялата под вода. В момента колегите правят опит да възстановят ел. захранването, съвместно с електроразпределителното дружество", обясни регионалният министър и добави, че всички екипи са на терен и денонощно ще бъдат на разположение с целия ресурс на МРРБ – и финансов, и кадрови, и като механизация на разположението.

Цеков коментира, че в момента, в който са излезли снимките на тръбите в социалните мрежи са изпратили РДНСК-Бургас да извърши проверка и посочи, че всичко това говори за незаконни канализационни трасета. „ДНСК ще се запознае на място с документи за тези строежи. Съмнявам се, че ще бъдат намерени, и съответно кои имоти свързват и кои отводняват, така че да бъдат съставени съответните актове за незаконно строителство", каза още той.

Регионалният министър е категоричен, че всички щети по републиканската пътна мрежа, по водоснабдителните и канализационни мрежи ще бъдат финансирани с бюджета на МРРБ. „Разбира се, има много сериозни поражение и самата общинска инфраструктура, в отстраняването на които щети се включват екипите на МРРБ. Там механизмът за финансиране е чрез междуведомствената комисия по бедствия и аварии", подчерта той и заключи, че ще направят оценка на всички щети и че в крайна сметка, когато става въпрос за живота и здравето, за възстановяването на нормалния живот на хората, нямат значения средствата, държавата ще намери./БГНЕС