Турската Централна банка прогнозира скок на инфлацията през май

Турската Централна банка прогнозира скок на инфлацията през май

Управителят на Централната банка на Турция Фатих Карахан прогнозира, че инфлацията ще започне да спада през юни.

Карахан ревизира леко нагоре прогнозата си за края на годината до 38%, предаде АФП.

Инфлацията на потребителските цени се ускори през април, достигайки 69,8% на годишна база.

"По време на дезинфлационния процес, който ще настъпи от юни нататък, ще продължим да правим всичко необходимо, за да намалим инфлацията в съответствие с междинните цели, които сме си поставили", заяви Карахан при представянето на втория си тримесечен доклад.

"Въпреки че основната тенденция на инфлацията се е смекчила, тя продължава да е над траекторията, която прогнозирахме в първия за годината доклад за инфлацията, през февруари миналата година“, призна управителят.

В резултат на това "актуализирахме прогнозата си за инфлацията до края на 2024 г. до 38%" от предишните 36%“.

Зашеметяващото покачване на потребителските цени и сривът на турската лира спрямо долара и еврото са виновни за тежкото изборно поражение, нанесено на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на местните избори на 31 март.

"Запазихме прогнозите си за 2025 г. и 2026 г. съответно на 14% и 9%. В средносрочен план се стремим да стабилизираме инфлацията на ниво от 5%", продължи управителят.

В доклада се подчерта особено голямото нарастване на цените в сектора на услугите през април през годината, включително 124,5% при наемите, 100,8% при транспортните услуги, 95,8% при хотелите и ресторантите и 103,9% при частното образование.

Поради това централната банка възнамерява да продължи политиката си на затягане на паричната политика, започнала през юни 2023 г., след преизбирането на Ердоган, като миналия месец повиши основния си лихвен процент от 8,5% на 50%.

"Решени сме да запазим рестриктивната си парична политика, докато инфлацията не спадне до нива, съответстващи на нашите цели", предупреди Карахан. /БГНЕС