Турция разреши на прокюрдската партия да участва в изборите

Върховната избирателна комисия на Турция обяви, че 36 политически партии могат да участват през май на президентски и парламентарни избори в страната. Гласуването ще започне в 8 ч. и ще приключи в 17ч. местно време на 14 май.

Прокюрдската Демократическата партия на народите (HDP) също е сред 36-те партии, които ще участват във вота. В четвъртък Конституционният съд на Турция премахна временния запор на държавното финансиране на същата партия, за която Анкара твърди, че има връзки с терористичната група ПКК. Блокажът на държавното финансиране бе част от продължаващото съдебно дело за закриването на партията. Съдът гласува с мнозинство за възстановяване на държавни средства за партията. Цялата парична помощ за партията бе блокирана в началото на януари след настоятелното искане на прокурора по делото за закриването й Бекир Шахин.

HDP е застрашена от 2021 г., когато Шахин започна дело, обвинявайки партийни лидери и членове, че действат в противоречие на демократичните и универсални правила на закона, в заговор с ПКК и свързаните с нея групи и има за цел да унищожи и премахне неделимата цялост на държавата и нацията. Шахин последователно призовава партията да бъде забранена за всякаква държавна финансова подкрепа, както и за политическа дейност на нейните членове. Според него „цялата нация“ е била наясно с връзката на HDP с ПКК и че HDP „не може да бъде се счита за отделна единица от ПКК.

ПКК е определена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС. HDP обикновено е обвинявана, че нарушава „нерушимото единство“ на турската държава и има „активна роля в осигуряването на персонал за ПКК“. Освен това многократно си навлече гнева заради прехвърлянето на пари на данъкоплатците към ПКК, като кметовете на HDP и местните служители бяха обвинявани в злоупотреба със средства за подкрепа на групата и осигуряване на работа на симпатизантите на терористите.

В петък президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви 14 май за изборен ден. Според опозиционния Национален алианс, очаква се изборите да бъдат напрегнати. Някои проучвания показват ясна преднина на Ердоган срещу шестте партии. Последните проучвания показаха 43-процентна подкрепа за управляващата Партия на справедливостта и развитието. /БГНЕС

Категории:

Тагове: