Турция е изправена пред оспорвани местни избори

Следващата неделя, 31 март, турците ще гласуват на местни избори. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, вдъхновен от силното си представяне на парламентарните избори миналата година, се стреми да си върне Истанбул.


Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) си върна контрола над града - икономическата сила на Турция - за първи път от времето преди Ердоган да го управлява като кмет през 90-те години на ХХ в. на местните избори през 2019 г.

Тогава опозицията спечели и в столицата Анкара, като запази властта си и в ключовия пристанищен град Измир на Егейско море, разбивайки представата за "непобедимия Ердоган".

Държавният глава е поверил на бившия си министър на околната среда Мурат Курум да се кандидатира за кмет на Истанбул на изборите на 31 март, тъй като иска реванш за най-тежкото политическо поражение по време на двугодишното си управление, когато съперникът на CHP Екрем Имамоглу зае кметския пост.

Влиятелният президент миналата година спечели тежките президентски избори, които се проведоха в условията на икономическа криза и мощно земетресение, отнело живота на повече от 53 000 души в Турция.

Сега Ердоган си е поставил за цел да си върне Истанбул - градът, в който е израснал и в който стартира политическата си кариера като кмет през 1994 г.

Имамоглу изпревари съюзника на Ердоган на изборите през 2019 г., които придобиха международен отзвук, тъй като бяха противоречиво анулирани.

Той спечели повторния вот с огромна преднина, което го превърна в герой за опозицията и страховит противник на Ердоган.

"Проблясък на надежда"

52-годишният Имамоглу е считан за най-добрия шанс на опозицията да вземе президентския пост от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган през 2028 г.

"Имамоглу е ефективен политически оператор и в този момент представлява един от малкото проблясъци на надежда за избирателите, които се противопоставят на Ердоган и ПСР", заяви пред АФП Антъни Скинър, директор на изследователската дейност в геополитическата консултантска компания Marlow Global.

Слабото представяне на парламентарните избори миналата година обаче разцепи опозицията и накара прокюрдската Партия за народно равенство и демокрация (ДЕМ) - третата по големина в парламента - да представи свои кандидати на местните избори.

Това може да струва скъпо на съперниците на Ердоган.

"Слабото представяне на политическата опозиция на изборите през май 2023 г. показа, че тя не е в състояние ефективно да се противопостави на политическото статукво, а оттам и на устойчивостта и изобретателността на Ердоган", обясни Скинър.


През 2019 г. Имамоглу от РНП получи подкрепа от широк кръг политически партии, които включваха дясната IYI, кюрдите и социалистите, които се противопоставят на президента. Липсата на единство този път вероятно ще струва на Имамоглу няколко процентни пункта.

"Най-голямата награда"

Ердоган води кампанията на ПСР и неговите митинги се излъчват ежедневно по телевизията. Кандидатите на опозицията казват, че получават сравнително малко ефирно време. Вместо това те използват социалните мрежи.

Неуспехът на правителството на Ердоган да овладее рязко покачващата се инфлация от 67% може да навреди на шансовете на неговия кандидат Курум.

Ердоган ще проведе голям митинг в Истанбул с надеждата да обедини поддръжниците си зад кандидата за кмет на мегаполиса.

Берк Есен, доцент в истанбулския университет "Сабанчи", представи Истанбул като "най-голямата награда в турската политика" и заяви, че победата в града е изключително важна за 70-годишния Ердоган, който неотдавна заяви, че местните избори през март ще бъдат последните му.

"Очевидно е, че това е неговият град, но и нещо повече. Истанбул разполага с огромни общински ресурси и предоставя услуги на 16 млн. граждани", посочи Ерсен.

Социологическите проучвания сочат, че разликата между двамата кандидати ще бъде на косъм.

Ерман Бакирчи от социологическата компания "Конда" настоява, че "Имамоглу е напред" в Истанбул и предполага, че може да има "разминаване между социологическите проучвания и действителните резултати от изборите".

Осман Нури Кабактепе, ръководител на ПСР в Истанбул, заяви пред АФП, че градът е от решаващо значение, защото е "нашата врата към света", сравнявайки го със значението на Ню Йорк и Берлин.

В столицата Анкара кметът на РНП Мансур Яваш изглежда води в проучванията, но може да се разрази "много напрегната надпревара", подчерта експертът по политически комуникации Ерен Аксойоглу. Според него националистическите съюзници на ПСР "влагат цялата си тежест в битката".

Според наблюдатели партията ДЕМ, обвинявана от властите във връзки със забраната Кюрдска работническа партия, ще вземе големите градове в югоизточната част на страната с кюрдско мнозинство, включително Диарбекир.

Но Аксойоглу смята, че някои избиратели може да са разочаровани от политическата система, след като 52 кмета в югоизточната част на страната, избрани през 2019 г. с листата на HDP (сега ДЕМ), бяха заменени от назначени от държавата администратори. /БГНЕС