Турция и Унгария подписаха енергийно споразумение и засилиха стратегическото си партньорство

Турция и Унгария подписаха енергийно споразумение за внос на природен газ и засилиха стратегическото си партньорство, предадоха унгарските и турските медии


Унгария и Турция започват най-широкото си досега енергийно сътрудничество в рамките на ново споразумение, след което вносът на природен газ от Турция ще може да започне през следващата година, заяви външният министър Петер Сиярто.

На пресконференция, проведена след срещата с турските министри на енергетиката, промишлеността и търговията, Сиярто заяви, че страните са подписали пет споразумения.

"Последните няколко години показаха, че колкото по-тясно е сътрудничеството между двете страни, толкова повече" Унгария има полза от него, каза той.

Новото споразумение между унгарската енергийна компания MVM и турската BOTAS разширява енергийното сътрудничество повече от всякога, добави той.

През следващата година Турция ще се превърне в източник за закупуване на природен газ от Унгария, а сътрудничеството ще включва съхранение, развитие на инфраструктурата и използване на възобновяеми енергийни източници и водород.

Сиярто заяви, че ЕС е изправен пред "сериозна енергийна криза", а за разлика от нея доставките за Унгария са стабилни, тъй като тя купува енергия "от надеждни партньори".


Той добави, че Анкара има ключово значение за това и че през тази година по газопровода "Турски поток" вече са пристигнали повече от пет милиарда кубически метра природен газ.


Министърът заяви също така, че сътрудничеството в областта на развитието на транспортната инфраструктура ще бъде засилено, тъй като унгарските и турските железопътни строителни компании V-Hid Epito и Gulermak са сключили съюз.

В резултат на това Унгария и Турция ще могат да участват в големи разработки и инвестиции, свързващи Европа и Азия, каза той.

Сиярто отбеляза, че Будапеща и Анкара празнуват 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Министър-председателят Виктор Орбан и турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписаха споразумение за стратегическо партньорство.

„Издигнахме отношенията с Унгария до засилено стратегическо партньорство“, заяви още Ердоган на същата пресконференция.

"По време на срещите ни (с Орбан) обсъдихме и актуални въпроси, включително отношенията между Турция и ЕС, развитието на ситуацията в Украйна и Газа", добави той.

Президентът Ердоган подчерта, че обемът на търговията с Унгария от първите 11 месеца на тази година е надхвърлил миналогодишния и се е доближил до 4 млрд. долара.

"Със съвместната политическа декларация, която подписахме с Орбан, преместихме отношенията си от ниво стратегическо партньорство на ниво засилено стратегическо партньорство", каза турският държавен глава.

Според него международната общност носи основната отговорност за изпращането на правилните послания към Израел и прекратяването на клането.

Турция полага интензивни дипломатически усилия още от първия ден, за да установим извънредно прекратяване на огъня и да предотвратим разпространението на конфликтите", допълни президентът.

Той пристигна в Будапеща на втората си визита в европейската страна за четири месеца.

Повечето членове на кабинета придружават Ердоган - от министъра на семейството и социалните услуги и външния министър до министъра на енергетиката и природните ресурси, министъра на националната отбрана, министъра на вътрешните работи, министъра на културата и туризма и министъра на търговията. Други високопоставени служители, включително директорът на Националната разузнавателна организация (MIT) Ибрахим Калън, председателят на дирекция "Комуникации" Фахретин Алтун и главният президентски съветник Акиф Чагатай Кълъч също придружават президента. /БГНЕС