Училището в Лозен – първото с водородна система за отопление

Това е един щастлив ден за Основно училище "Паисий Хилендарски" в село Лозен, където имаме щастието да внедрим водородна система за отопление, която заедно със солар ще осигурява зелена енергия на нашето училище, ще се отопляваме с нея, ще има осветление, което е базирано на нея и ще имаме възможност да се наречем училище на бъдещето.

Това заяви в интервю за БГНЕС Цветелина Генчева, директор на 200-то Основно училище "Паисий Хилендарски" в най-голямото село в България – Лозен.

"Макар, че ние сме училище със 145-годишна история, нашето мото е "Традиция и бъдеще". Храним традициите и гледаме напред в бъдещето", каза Генчева.

Директорката на училището подчерта, че зелената енергия е бъдещето. "Ние много бихме искали като първото общинско училище в рамките на София-град, да имаме и последователи, за да отидем към декарбонизация и зелена енергия", посочи тя.

Генчева обясни, че проектът е на стойност 138 хил. лв., които са получили с любезното съдействие на Министерството на образованието и науката преди година и половина. "Пътят дотук, за да се поздравим днес с нашата водородна система със самостойна соларна инсталация, не беше лесен, не беше и кратък", добави тя и благодари на социалните партньори на 200-то ОУ "Паисий Хилендарски".

Директорката допълни, че е много важно да се дава пример, който да надгражда, да развива, да принесе добавена стойност. "Ние учим децата да бъдат внимателни със заобикалящия ни свят – както с хората, които срещат по пътя си, така и с природата, с планетата Земя.

Важно е, защото зелената енергия, декарбонизацията е бъдещето, за да можем да бъдем спокойни, че за децата на нашите деца ще имат зелен, красив и хубав свят, пълен с надежда за бъдеще", каза още тя.Генчева обясни, че стратегията на 200-то ОУ "Паисий Хилендарски" е да се развива, да дава пример за това как се работи в едно малко училище от семеен тип, което е зелено.

"Ние обичаме да мечтаем. Мечтаем си за нова сграда на училището", съобщи още директорката, като посочи, че сградата е построена през 1928 г. и много биха искали жителите на село Лозен, които постоянно нарастват като брой, да имат една нова материално-техническа база, едно ново училище.

Генчева заключи, че самото училище не е сградата, а хората, които работят в него.

На събитието по повод официалното откриване на въведената нова водородна система за отопление, първа по рода си сред общинските училища в София-град, присъстваха кметът на село Лозен Георги Младенов, кметът на район "Панчарево" Евгения Алексиева, началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева, общинският съветник от Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков и много други гости. /БГНЕС

Тагове: