„Уестингхаус“ подписа договор за уран, от който ще се прави горивото за АЕЦ „Козлодуй“

В знак на партньорство и готовност за осигуряване на надеждни и сигурни доставки на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, вчера в Министерството на енергетиката американската компания "Уестингхаус" подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите Камеко и Уренко.

Доставките по подписаните договори ще се използват от „Уестингхаус“ за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”. Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на Уестингхаус в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво.

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“, както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

„Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ“, обясни министър Христов. /БГНЕС