Уил Смит с поредна награда за ролята си в „Еманципация“

Никой от холивудския блясък на Оскарите през 2022 г. не знаеше как да реагира на пререканието извън екрана, при което Уил Смит удари водещия и комик Крис Рок. Оттогава насам Смит избягваше сцените на наградите, но сега „Холивуд Типортър“ съобщава, че звездата е присъствал на наградите на Асоциацията на афроамериканските филмови критици, за да приеме наградата "Маяк" за изпълнението си във филма "Еманципация" (награда, която прие и режисьорът Антоан Фукуа).

Една от причините, поради които появата на Уил Смит на сцената на наградите е толкова забележителна, е, че преди това той сякаш правеше всичко възможно да ги избягва. Например Смит спечели наградата за най-добър актьор на наградите NAACP Image Awards за филма "Еманципация", но не присъства на церемонията. По-късно той изрази благодарността си чрез Инстаграм, но много фенове смятат, че избягването на Смит на такава престижна церемония по връчване на награди означава, че той се опитва да не попада в полезрението на обществеността, за да избегне неизбежните сравнения с неговия спор на "Оскар 2022“. (нещо, за което дори актьорската легенда Еди Мърфи не можа да се въздържи на "Златните глобуси").

В речта си по приемането на наградата Уил Смит заяви: "Еманципация" "е най-индивидуално трудният филм в цялата ми кариера", до голяма степен поради епохалната си обстановка (действието на филма се развива през 60-те години на XIX век). Но след това звездата посвети огромна част от речта си на описание на това колко накърнен се е почувствал, когато един от неговите колеги е излязъл извън сценария и всъщност е наплюл Смит по средата на дубъл, който в крайна сметка не е бил използван.

От друга страна, може да се твърди, че ударът от Уил Смит на Крис Рок никога не е бил толкова голям проблем, колкото всички си мислеха, че ще бъде. В края на краищата Смит в крайна сметка спечели наградата за най-добър актьор за изпълнението си в "Методът „Уилямс“" същата вечер, което означава, че насилственото му нападение над друг актьор може да не се е отразило толкова негативно на кариерата му. Сега той трупа награди за поредното си силно изпълнение. И макар че на Смит му е забранено да участва в церемониите по връчването на Оскарите за още около девет години, той очевидно не е изпуснал нито една стъпка като актьор.

В крайна сметка само времето ще покаже дали появата на Уил Смит на сцената на наградите е била импулсивно решение от страна на актьора или част от по-мащабна кампания, целяща да накара обществеността да забрави за миналогодишния спор (който някои фенове нарекоха #SlapGate). /БГНЕС