Украйна одобри законопроект за мобилизация на армията

Украинските депутати одобриха законопроект за мобилизация на армията с цел увеличаване на числеността на войските срещу Русия. Това се случи ден след като беше отхвърлена клауза, позволяваща на дългогодишни войници да се върнат у дома от фронта, предаде АФП.


Законът има за цел да улесни набирането на войници в армията, но предизвика известен гняв в страната, изтощена от продължилата повече от 2 години борба със силите на Москва.

"Законопроектът за мобилизацията беше приет в цялост", заяви депутатът Ярослав Железняк в съобщение в Телеграм.

Той съобщи, че 283 от общо 450-те депутати в парламента са гласували в подкрепа на закона, който затяга наказанията за отклоняващите се от военна служба.

Украинската армия е отслабена от неуспешната контраофанзива срещу Русия през 2023 г. и от блокирането в Конгреса на САЩ на ключова американска военна помощ.

Смята се също така, че тя е претърпяла огромни загуби.

По-рано този месец Володимир Зеленски понижи мобилизационната възраст от 27 на 25 години, тъй като Киев изпитва недостиг на войници за борба с руските сили.

На 10 април парламентът обяви, че популярна клауза за демобилизация на войниците, които са се сражавали в продължение на 36 месеца, се отменя по искане на армията.

Зеленски все още трябва да подпише закона за мобилизацията, за да влезе той в сила.

На него му отне почти година да подпише предишен закон за намаляване на мобилизационната възраст, след като той беше приет от парламента./БГНЕС