Украйна ще получи 1,5 млрд. долара от Световната банка по програма за реформи

Бордът на директорите на Световната банка одобри отпускането на 1,5 млрд. долара на Украйна в подкрепа на политиката за развитие "Основи за растеж", съобщиха от пресслужбата на украинското правителство. 984 млн. долара ще бъдат предоставени от Япония, а 515 млн. долара - от Обединеното кралство. Средствата могат да бъдат получени до края на март.


"Привлечените средства ще бъдат използвани за подкрепа на държавния бюджет на Украйна и за икономическо възстановяване, за финансиране на приоритетни социални и хуманитарни разходи на държавния бюджет", заяви украинският министър на финансите Сергей Марченко, като думите му са цитирани на уебсайта на правителството на страната.

Проектът DPL е насочен към подкрепа на реформите в Украйна. Средствата се превеждат в общия фонд на държавния бюджет на страната на един транш, след като бъдат изпълнени поставените пред него задачи. Сред основните области на реформите са: подобряване на корпоративното управление, укрепване на финансовия сектор и осигуряване на прозрачност на клиентите в системата за електронни обществени поръчки./БГНЕС