Украинският парламент уволни двама министри

Освободени от длъжност са министърът на земеделието на Украйна Николай Солский и вицепремиера и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Украинският парламент гласува уволнението на двама министри, предаде Укринформ.

Освободени от длъжност са министърът на земеделието на Украйна Николай Солский и вицепремиера и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Солский е в кабинета на украинския министър-председател Денис Шмигал от 2022 г., докато Кубраков е в правителството от 2021 г.

Антикорупционната служба на Украйна обяви през април, че Солский е участвал в незаконното придобиване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (6,9 млн. евро). Дни по-късно министърът на земеделието беше арестуван и впоследствие освободен под гаранция от 75,7 млн. гривни.

Солский отрече обвиненията, но на следващия ден подаде оставката си. При гласуването днес парламентът я прие оставката.

Кубраков, отговорен за инфраструктурата и възстановяването на разкъсваната от войната страна, също беше уволнен от законодателния орган при реорганизацията на властта.

„Винаги съм готов за открит диалог и подробен отчет за работата на министерството във всички области, за които отговарям“, написа Кубраков във Фейсбук, като добави, че нито Володимир Зеленски, нито премиерът Шмигал са обсъждали отстраняването му с него.

През март Зеленски обяви, че предстоят още кадрови промени. „Продължаваме да рестартираме нашите държавни институции“, каза той тогава. /БГНЕС