Унгария отхвърли твърдението на Украйна относно украинските военнопленници

Унгарското правителство отхвърли твърденията, че е отказало на украинските дипломати достъп до 11 войници, които са били държани като военнопленници от Русия, преди да бъдат преместени в Унгария по-рано този месец, съобщи Си Ен Ен.


Золтан Ковач, държавен секретар по международните комуникации на Унгария, заяви, че войниците са били "освободени в Русия" след сътрудничество между Руската православна църква и Унгарската благотворителна служба на Малтийския орден и "са могли да заявят по своя воля, че желаят да дойдат в Унгария".

Ковач заяви, че повечето от войниците имат и унгарско гражданство, а останалите са "получили статут на бежанци в Унгария".

Сега те са "свободни личности", които "могат да останат в Унгария или да я напуснат по всяко време по своя собствена воля", добави той.

Руската православна църква заяви, че по-рано този месец група украински военнопленници от унгарски произход са били прехвърлени в Будапеща.

Пленените са от Закарпатието - регион в Западна Украйна, граничещ с Унгария, където живеят около 100 000 етнически унгарци.

Киев заяви, че украинските официални лица не са успели да получат достъп до върнатите пленници.

"Всички опити на украинските дипломати през последните няколко дни да установят пряк контакт с украинските граждани не бяха успешни", заяви говорителят на външното министерство Олег Николенко.

"По същество те са държани в изолация", каза той.

Те общуват с роднините си в присъствието на трети лица и им е отказан контакт с украинското посолство, добави Николенко.

Той обвини Унгария, че "игнорира" опитите на Киев да установи диалог.

По-рано Николенко заяви, че Киев не е бил информиран за преговорите между Унгария и Русия.

Ковач отрича това и казва: "Унгарското правителство не следи и не наблюдава повече тяхното движение". /БГНЕС