Унгарският план за борба с чуждестранното влияние поражда страх в обществото

Според граждански активисти новият закон "за защита на суверенитета" е поредната стъпка на Виктор Орбан за заглушаване на критиците и засилване на контрола върху гражданското общество, пише "Гардиън".

Унгарските правозащитници изразиха опасения във връзка с ново законодателство, което според тях може да окаже по-голям натиск върху независимите медии и групите на гражданското общество.

Проектозаконът, който се очаква да бъде представен от управляващата партия "Фидес" на 14 ноември, ще предложи създаването на нова служба, която да разследва дейности, "застрашаващи суверенитета на Унгария".

Правителството е споделило малко подробности за плановете си. Ръководството на "Фидес" обаче посочи, че новото законодателство би могло да се отнася до чуждестранното финансиране на политическите партии, а вероятно и на медиите и организациите на гражданското общество, които то обвинява, че работят под влиянието на Вашингтон и/или Брюксел.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който прекара повече от десетилетие в укрепване на властта си и разширяване на влиянието на партията си върху всички аспекти на обществения живот, отдавна лансира идеята, че чуждестранни структури се намесват в унгарската политика и че критиците му действат срещу националните интереси.

През 2017 г. Унгария одобри противоречив закон срещу неправителствените организации, който според правителството има за цел да гарантира прозрачността на групите, получаващи дарения от чужбина. По-късно Съдът на ЕС постанови, че законът нарушава правата на унгарците.

Въпреки правните провали и международните критики министър-председателят продължава да твърди, че вътрешните му критици са контролирани от външни сили.

"Те открито заявиха, че искат смяна на правителството в Унгария. Те използваха всички средства на политическата корупция, за да финансират унгарската опозиция", заяви Орбан в реч през лятото на миналата година.

БГНЕС припомня, че на партийна среща през септември премиерът се оплака конкретно от финансирането от чужбина, като посочи групи на гражданското общество и медии, "финансирани от Брюксел или чрез мрежата на Сорос".

Сега, когато Унгария навлиза в режим на предизборна кампания преди изборите за Европейски парламент и общински избори през следващата година, унгарските журналисти и контролни групи се притесняват, че правителството може да предприеме още една стъпка в кампанията си за заглушаване на критичните гласове.

Ръководството на Telex, една от малкото останали независими медии в Унгария, наскоро отправи публично предупреждение, че "под прикритието на защитата на суверенитета" правителството на Орбан е "обявило война на критиците и свободата на словото".

"Идеята за орган за защита на суверенитета определено се вписва в една тенденция", казва Стефания Капрончай, директор по стратегията в Унгарския съюз за граждански свободи. "Приемането на чуждестранно финансиране от страна на политическите партии вече е забранено и за това има основателни причини", каза тя.

"Нашите основателни опасения са, че предстоящото законодателство ще се впише в потока от правителствени действия, целящи да ограничат участието в обществения живот и работата на свободната преса".

Освен това, каза тя, има опасения, че законопроектът може да задълбочи правителствения наратив, че всякакъв вид чуждестранно финансиране противоречи на националния интерес на Унгария.

Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар на "Гардиън".

Въпреки че експертите подчертават, че е невъзможно да се оцени въздействието на новото законодателство, докато не бъде публикуван пълният текст, вече има обществен страх.

"Това е поредната законова заплаха срещу независимите НПО и независимите медии", заяви Габор Поляк, унгарски професор, специализиран в областта на медийното право и политики.

Според него обаче не е ясно дали "ще се появи поредният кух закон" или Фидес ще възприеме "путинистки" подход.

"Ако наистина има силна правна заплаха за чуждестранната помощ, това по същество ще означава край за независимите медии и гражданското общество", отбеляза Поляк. "Това, което е сигурно, е, че има тревожно очакване сред журналистите и гражданските организации.

Някои критици твърдят, че кампанията за суверенитет е отчасти опит за отвличане на вниманието на избирателите и че самата служба, ако бъде създадена, ще има малко значение.

"Обикновено "Фидес" започва кампания за отвличане на вниманието, когато иска да отклони фокуса на хората от реалните проблеми, като инфлацията, състоянието на нашите системи за образование, здравеопазване и социални услуги", казва Мартон Томпос, член на унгарския парламент от опозиционната партия "Моментум".

"Ако правителството наистина иска да започне да се бори с проблеми, които застрашават суверенитета на Унгария", допълва той, "то трябва да започне със собствените си сделки с Москва и Пекин"./БГНЕС