"Училищният обяд е предназначен да осигури хранене, което обикновено липсва в храната у дома", заяви служителят на образователното министерство Маюми Уеда. „Мисля, че допринася за хранителния баланс, необходим на децата.“
За разлика от системата на столовата, работеща в някои западни страни, японските училищни обеди обикновено се сервират в класната стая.
Обедите са замислени не само за да хранят децата, но и да ги учат.
"В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата", казва Хара.
В началните училища учениците използват магнити със снимки на храна и ги поставят в различни категории на бяла дъска, като се учат да разделят протеините от въглехидратите.
"Училищният обяд е позициониран като част от образованието според закона", казва Уеда.
Японското правителство изследва хранителните навици в страната годишно и използва резултатите, за да определи това, което да влезе в училищното хранене, добави тя.
Училищните обеди в Япония датират още от 1889 г., когато са осигурени оризови топки и риба на скара за деца, живеещи в бедност в северната префектура Ямагата. Но програмата е разширена в цялата страна, след като Втората световна война приключва, за справяне с глада в детството на фона на сериозен недостиг на храна.
А има и други фактори, признава Хара.
"Тъй като много японци живеят здравословно, те се опитват да ядат разнообразна храна, което е добре", казва той.
"Освен всичко останало ние сме научени да ядем сезонна храна, което също допринася за доброто здраве. Япония е една от редките страни, които обръщат толкова много внимание на храната, свързана с конкретни сезони", добавя Хара.
Резултатите са отразени в статистиката: Япония има едно от най-ниските нива на детска смъртност, а процентът на деца на възраст от 5 до 19 години с наднормено тегло или затлъстяване е 14,42% - далеч по-нисък от повечето други развити страни.
САЩ са начело на класацията на УНИЦЕФ - 41,86%, Италия - 36,87% и Франция - 30,09%.
Хара казва, че друг фактор в Япония са редовните здравни проверки на грижите за деца. Родителите на бебета получават напомняния от местната власт, а на децата се правят здравни проверки в училище, включително измерване на височината и теглото.
Все пак дори Япония не се е избавила напълно от нарастващата тенденция за деца с наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. В Япония, както и на други места, тази тенденция засяга по-малко заможните семейства.
"Децата в бедните семейства са по-склонни да имат наднормено тегло, защото семействата се опитват да намалят разходите", казва Хара. "В резултат на това те ядат по-малко протеини, а консумират повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване."
Училищните обеди са още по-важни за децата в подобни ситуации, казва той. /БГНЕС, „Сабах“