Уникална изложба разказва историята на самоковските зографски родове

Библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски“ стана домакин на уникална изложба, предаде репортер на БГНЕС.

Тя носи името „Пътят към Бога“, а експонатите в нея проследяват създаването на една от най-значимите школи в културата ни - Самоковската художествена школа и развитието на иконописното изкуство от представителите на няколко известни самоковски рода. Експозицията отдава почит и към още една известна самоковска фамилия – Карастоянови, дала прочути печатари, графици, щампари и фотографи.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет, за което учебното заведение си партнира с Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев и Исторически музей – Самоков.

„Ние всички взаимно си помагаме в реставрацията на документи, възрожденски материали, икони, старопечатна литература. Имаме няколко съвместни проекта – различни изложби, симпозиуми, конгреси и други изяви“, разказа Веселин Хаджиангелов, директор на градския музей. Според него събитието е от още по-голямо значение заради предстоящия 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост, както и заради наближаващите европейски избори, а причината за това, че именно в такива моменти ние с гордост трябва да експонираме своето наследство, за да покажем, че сме част от европейската цивилизация.

„В изложбата са включени икони и инструменти, принадлежали на някои от основоположниците на Самоковската художествена школа. Подредени са и т. нар. ерминии, в които зографите си водят бележки за технологията на рисуване. Във витрините могат да се видят самоковски ръкописи, книги от печатницата на Никола Карастоянов и от книжната сбирка на Доспейския род.

„Самоковската зографска школа, която е една от трите големи, се явява един естествен продължител н целия процес на възраждането. Над 100 са имената на самоковски зографи и художници, които са оставили свои творби в цялата страна, но и далеч извън границите ѝ“, разказа още директорът на музея.

Сред най-любопитните експонати са няколко много редки издания непоказвана литература от личните библиотеки на зографите и техните наследници, както и части от ателието на Никола Образописов. „Те са много любопитно открити в един тайник на неговата къща. Аз използвам възможността да алармирам за тежкото състояние, в което тази светиня – родният дом на Никола Образописов се намира в момента“, посочи Веселин Хаджиангелов, изразявайки необходимостта от спешната ѝ реставрация. /БГНЕС