Ураганът Бипарджой в Индия взе първите си жертви

Най-малко двама души загинаха в резултат на стоварилия се през нощта върху индийския щат Гуджарат циклон Бипарджой, съобщи вестник „Индиан Експрес“. Телевизия NDTV информира на свой ред за поне 22-ма пострадали заради паднали дървета и покриви, разрушени от поривите на вятъра, които достигнаха до 39 м/с.


След повече от 10-дневното си придвижване по Арабско море циклонът Бипарджой се стовари в четвъртък вечерта върху брега близо до пристанище Джакхау в Гуджарат. По предварителна информация от говорителя на щата, вятърът е съборил повече от 524 дървета и електрически стълбове в различни места в Гуджарат, прекъсвайки електроподаването на около 940 села. Съобщава се за повредени жилищни сгради. Властите продължават да актуализират информацията за пострадалите и разрушенията.

Метеорологичната служба на Индия съобщи, че циклонът се е преместил от морето към сушата и се движи по посока към щата Раджастан като постепенно губи силата си. Скоростта на вятъра сутринта е намаляла до 30-32 м/с.

Циклонът Бипарджой (в превод от бенгалски – бедствие) е първият мощен циклон в региона за тази година. При приближаването му властите евакуираха около 100 000 души от крайбрежната зона на безопасно място. /БГНЕС