Установиха сериозни пропуски в затвора, където е починал Джефри Епщайн

Сериозни пропуски в нюйоркски затвор са дали възможност на осъдения за сексуално престъпление Джефри Епстайн да отнеме живота си, установиха федерални следователи, съобщи Би Би Си.


Според доклад на контролния орган на американското министерство на правосъдието надзирателите са оставили Епщайн сам и не са го проверили или претърсили килията му.

В доклада се казва, че 13 служители не са изпълнили задълженията си.

По време на смъртта си 66-годишният Епщайн е очаквал съдебен процес по федерални обвинения за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Надзорният орган заяви, че е установил "многобройни и сериозни пропуски" в затвора.

Главният инспектор на Министерството на правосъдието установи, че надзирателите не са извършили обход, пренебрегнали са наблюдението на Епщайн, а по-късно са фалшифицирали затворнически документи, за да прикрият нарушенията си.

В доклада от 120 страници се казва, че въпреки предишния опит за самоубийство на Епщайн, надзирателите не са му определили съквартирант и са му позволили достъп до допълнително спално бельо, което е било използвано при самоубийството му.


В доклада се казва също, че камерите за наблюдение в близост до отделението, в което е бил настанен, не са работили, което означава, че не са заснели видеоматериал извън килията му в нощта, когато е починал.

"Комбинация от небрежност, неправомерно поведение и откровени пропуски в изпълнението на служебните задължения... допринесоха за създаването на среда, в която вероятно един от най-известните затворници в ареста на BOP е бил оставен без наблюдение и сам в килията си", заяви Майкъл Хоровиц, главен инспектор на министерството на правосъдието на САЩ.

В отговора си на доклада директорът на Федералното бюро на затворите Колет Питърс заяви, че констатациите са "обезпокоителни", но обвинените в неправомерно поведение са "много малък процент от приблизително 35 000 служители в повече от 120 институции, които продължават да се стремят към високи постижения в областта на корекционното дело всеки ден".

В доклада се отхвърлят всякакви предположения, че причината за смъртта на Епщайн е нещо различно от самоубийство.

Опозореният финансист, който общуваше с някои от най-известните хора в света, беше осъден през 2008 г. за склоняване към проституция на непълнолетни.

Той беше арестуван отново през 2019 г., когато прокурорите го обвиниха, че е ръководил "огромна мрежа" от непълнолетни момичета за секс./БГНЕС