Устойчивата мода беше част от Единбургския фестивал на науката

Емили Реймакерс, която използва естествени техники и материали при изработката на дрехите, се стреми да привлече вниманието към екологичните проблеми, които модната индустрия продължава да нанася. Реймакерс се опитва да покаже как боядисването на текстил в момента е вторият най-голям замърсител на водата в света.


Една от творбите на Раемакерс е изложена в Националния музей на Шотландия в рамките на изложбата Growing Home на Единбургския фестивал на науката, съобщи The National.

Изложбата онагледява използването на материали в бързата мода и как биоматериалите могат да бъдат по-устойчив вариант в модата и инженерството.

Реймакерс използва естествени багрила като изсушени цветове на хибискус, за да създаде уникален розов и червен тон върху основата на дрехите.

Нейната рокля, озаглавена Symbio, е създадена от влакно от дървесна целулоза, наречено Tencel. Произхождащ от възобновяеми източници, Tencel е със затворен производствен цикъл, което означава, че материалите му могат да се използват повторно.

Дизайнерката украсява Symbio с линогравюра, за да създаде модел, имитиращ мицела - основната структура на гъбите. Тя използва мастило на водна основа, тъй като то е по-устойчива алтернатива на мастилата на пластмасова основа.

За допълнителен дизайн на дрехите си тя залага на растителни кожи, включително Uppeal, създадена от отпадъци от преработката на ябълки от производството на сокове и компоти, и MuSkin, направена от дива гъба от субтропична среда. Както Uppeal, така и MuSkin създават по-нисък въглероден отпечатък от своите аналози от животински кожи.

Фестивалът на науката в Единбург, който бе открит на 30 март, е посветен на темата "Формиране на бъдещето". /БГНЕС