В 700 секции у нас ще има по две машини за гласуване, в чужбина машините ще са 421

За изборите на 11 юли ще има 421 машини за гласуване в 273 секции в чужбина. В страната ще има машинно гласуване в 9401 СИК като в 700 от тях ще има и втора машина.

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

Матева съобщи още, че хартиените бюлетини за изборите за народни представители вече са в печат. Техният брой е 7 408 500.

Процедурата за допълнителните 1637 машини за гласуване приключи. Вчера бяха одобрени допълнителни средства и днес е възложено на Информационно обслужване да сключи договор с ЦИК, каза още Росица Матева.

Говорителят обърна внимание на постъпилите жалби през последната седмица. Матева информира, че жалбата на коалиция „Български патриоти” за секциите в чужбина е отхвърлена от съда.

В събота, 26 юни, изтича срокът за подаване на заявления за гласуване не по постоянен или настоящ адрес. Това означава, че българските граждани, които са на почивка в страната и искат да гласуват на различен адрес, няма да могат, ако не са подали заявление до това.

На 26 юни изтича и срокът за заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, припомни още Матева.

В началото на днешната пресконференция на ЦИК, беше показана машинната и бюлетина за частичния вот в Благоевград и няколко населени места. /БГНЕС

От думите на Матева стана ясно, че на предстоящите частични местни избори в неделя ще се гласува в 188 секции, като в 150 от тях ще има по 1 машина, а в 38 ще бъдат поставени по две устройства.

„В община Благоевград и в с. Ясен ще има по две машини за гласуване в неделя“, уточни тя.

Матева добави още, че към момента има регистрирани 21 организации като наблюдатели и има подадени 2 заявления от социологически агенции, но те все още не са регистрирани.

Цветозар Томов обяви, че вчера, след повече от 10 часово заседание, са се договорили с политическите сили за назначаване на секционните избирателни комисии извън страната.

„Разпределението, до което се стигна е резултат на споразумение между политическите партии, представени в парламента. Ориентировъчното число на местата, които ще се заемат в СИК-овете от представители на политическите партии, но ориентировъчното число е 1000, което е около 25% от всички членове на комисиите, които трябва да има на 11 юли. Незаетите места трябва да бъдат запълнени от кандидати на българските общности по света, служителите на МВнР“, обясни Томов.

Той каза още, че няма да бъдат използвани машините за гласуване от частичните местни избори в неделя за парламентарния вот.

„При положение, че бъдат доставени всички устройства, които чакаме, няма да има необходимост машините, които биват използвани в частичните местни избори да бъдат преоборудвани с необходимия софтуер за парламентарните избори“, заяви Томов.

По думите му ще има достатъчно устройства за парламентарните избори след изпълнението на поръчката.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева поясни, че новите машини, които чакат, ще бъдат в страната най-късно до края на седмицата или до вторник следващата седмица.

На въпрос дали очакват опити за саботаж на предстоящите парламентарни избори, Цветозар Томов каза, че очакват и те идват от много страни, и коментира, че тези избори ще се проведат в обстановка на опити на саботажи и подчерта, че те нямат власт да прекратят опитите за масови саботажи.

"Опити за саботаж ще има. Ще има опити за саботаж в СИК-ове, ще има в РИК, има такива опити и в ЦИК. Това е обстановката, при която произвеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим", коментира Томов.

От думите на Матева пък стана ясно, че гласоподавател не може да се бави дълго време и така да бави умишлено процеса, тъй като на петата минута сесията изтича и избирателят, ще трябва да потърси съдействие от представител на СИК, за да упражни вота си, но уточни, че в такива случаи всеки има проба на два опита, не повече.

Също така тя уточни, че машината може да работи три часа без електрозахранване, както и че единствената причина за преустановяване на машинното гласуване е ако спре устройството да работи, като в този случай техник трябва да отиде да го ремонтира и за целта трябва да се вземе решение, с което да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК каза, че обсъждат възможността членовете на СИК-овете да бъдат обучавани онлайн, но това няма да изключи присъственото, за да няма неясноти в изборния ден. /БГНЕС