В Африка е открит регион с неизвестни досега фауна и флора

Екип от учени публикува десетилетни изследвания на биоразнообразието в Югоизточноафриканския планински архипелаг (SEAMA), който се простира от северен Мозамбик до планината Муланже в Малави. Според IFLScience учените са изследвали около 30 фрагментирани зони от пасища и вечнозелени гори, които са останали относително откъснати една от друга. Тези изолирани "небесни острови" са се превърнали в идеално място за формиране на уникални екосистеми.


По време на изследването учените откриха повече от 200 вида, които не могат да бъдат намерени никъде другаде на Земята, включително 90 вида земноводни, влечуги, птици, бозайници, пеперуди и сладководни раци, както и 127 вида растения. Сред типичните за региона уникални видове, бяха три вида птици, шест сладководни рака, четири бозайника, 11 земноводни, 22 влечуги и 39 пеперуди. Някои от тези видове никога не са били идентифицирани от учените преди и може да се считат за нови видове.

Отбелязва се, че SEAMA дължи уникалното си биоразнообразие на голям брой планини, които са се образували преди стотици милиони години. В допълнение към планинските пасища, регионът съдържа най-големите и най-малките тропически гори в Южна Африка.

В същото време учените предупреждават, че това биоразнообразие е застрашено от изчезване поради активно обезлесяване. От 2000 г. насам SEAMA е загубила средно 18 процента от влажните гори, като нивата достигат до 43 процента в някои части на региона. Учените предупреждават, че много от тези уникални видове може да изчезнат, преди да могат да бъдат записани и изследвани.

Медии по света вече алармираха, че дълбоководните акули и скатове са застрашени от изчезване поради козметичната индустрия. По този начин в продуктите за грижа за кожата на жените, както и в някои лекарства, наред с други неща, се използва вещество, наречено сквален. Един от основните източници за производството му е маслото от черен дроб на дълбоководни акули. /БГНЕС