"Питката се прави постна, содена питка, слага се паричка, намазва се също с мед, да бъде животът сладък и да бъде питката сладка и да си изкараме добре вечерята. Сърмите са от зелеви листа, вътре се слага ориз, подправки – чубрица, черен пипер, лекичко се задушават и се завиват – така да бъдат постни", добави самодеецът Дочка Стефанова.
Трапезата задължително се прикадява, а първото парче от питката се слага пред иконата на Света Богородица.
"На трапеза слагаме месала, върху него – сламата, която символизира раждането на Младенеца в яслата. Тази трапеза се прикадява, с лемеш самата трапеза – къщата, двора, хармана, животните… Хубаво е във всеки дом да се пречисти с тамян, да се вярва в божията сила", добави Бонкова.
В Балканци тиквеникът се прави по местна рецепта, от точени кори.
"Меси се тесто, което е с малко топла водичка, със солчица, замесва се, разточват се пити, три-четири пити и се навиват на руло – в кръг на самата тава. Орехи, сладко може да се сложи, стафиди. Навива се, слага се в тавата и се пече", добави и Илиянка Стойчева, която също е самодеец към читалището.
В селото се съхраняват автентични коледарски песни, които се пеят на празничната трапеза. /БГНЕС