В първата неделя след Рождество католиците отбелязват деня на Светото семейство

Празникът на Светото семейство се чества от около 60 години, първата неделя, която се пада след Рождество Христово. Неделята след Рождество ние празнуваме празника на Светото семейство. Това каза за БГНЕС отец Румен Станев от Римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София.

„Най-важното за християните-католици е да участват в литургията и да се молят. Светото семейство ни показва и ни дава пример, че не е било толкова романтично и безпроблемно. Всяко едно наше семейство е било изпълнено с проблеми, трудности и изпитания, но с Божията воля и закрила го преодоляват. За днешните семейства това е един знак, че през жертвата, божията закрила и благодат да преодоляваме трудностите, които имаме в живота“, обясни отец Румен, на когото му предстои през януари да бъде ръкоположен за епископ.

Той поясни, че празникът на Светото семейство е аналогичен на Деня на християнското семейство, който се чества от православната църква на 21 ноември.

Отец Румен Станев посочи, че у нас има между 40 000 – 50 000 католици и подчерта, че католици, православни и протестанти са християни и не трябва да се делят помежду си. Той коментира, че разликите, които съществуват между православната и католическата църква са богатство, а не причина за разделение.

„Има разлика между католическата и православна църква, но това е едно богатство, защото винаги изтокът и православието е наблягало повече на мистиката, докато западната църква, латинската е наблягала винаги на разума, на практичността. Както казва Св. Йоан Павел II това са двата дроба на един човек, аналогично и на църквата. Трябва да се учим от богатството, не да се противопоставяме“, категоричен е свещеникът./БГНЕС