В столичния кв. "Бенковски" отбелязаха Тодоровден с традиционните кушии

В столичния квартал "Бенковски" отбелязаха празника Тодоровден с традиционните кушии, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки бяха и гражданите, дошли на площад "Биримирци", за тържественото откриване на празника.

След като групата на "Конна полиция" пристигна на площада, бе отслужен тържествен водосвет за здраве.

Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден, именно за това най-интересният момент от празничния ден е кушията.

На конниците първо бяха раздадени гевреци от девойки, облечени в народни носии. Беше им дадена и питка.

"Честит празник на всички! Пожелавам ви здраве, щастие и много любов", пожела директорът на СДВР Любомир Николов и добави, че Тодоровден е свързан с празника на българската "Конна полиция", която се намира в Отдел "Специализирани полицейски сили".

Николов обясни, че прекрасните животни се използват предимно се използват за охрана на обществения ред. "Охрана на паркове, градинки в централна градска част на София", допълни той.

Директорът на СДВР заяви, че по време на демонстрацията на стадион "Георги Бенковски", кончетата ще покажат умения, извън тези, които използват ежедневно. "И ще си насладите на прекрасните фигури на тези животни", каза още той.

Николов отбеляза, че е трудна работата на полицаите, които съвместяват двете длъжности – полицай и водач на служебно животно. "Кончетата са доста специфични животни и там трябват специални грижи и доста умения за воденето им", обясни той и уточни, че броят на конете постоянно се мени, но има достатъчен брой за обезпечаване на районите, за които ги използват.

Празникът продължава с демонстрациите на "Конна полиция" и с богата музикална програма. /БГНЕС