В Унгария Си Дзинпин обяви "най-добрите отношения в историята" с Орбан

По време на посещението си в Будапеща президентът на Китай Си Дзинпин обеща да задълбочи процъфтяващите икономически връзки с Унгария.

Президентът също се застъпи за най-близкият му съюзник в Европейския съюз да "играе по-голяма роля" в насърчаването на отношенията между Пекин и блока.

Държавното посещение в Унгария е последният етап от първата европейска обиколка на Си след 2019 г., която го отведе във Франция и Сърбия по-рано тази седмица.

След срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан Си заяви, че Пекин отдава "голямо значение" на отношенията си с ЕС.

Китайският лидер призова Унгария, която поема ротационното председателство на блока през втората половина на годината, да "играе по-голяма роля в ЕС и да настоява за ново и по-голямо развитие на отношенията между Китай и ЕС".

На фона на разногласията със Запада относно войната в Украйна и световната търговия двамата лидери подчертаха общите си възгледи и демонстрираха близките си връзки. Те обявиха, че са подписани 18 двустранни споразумения.

Будапеща беше украсена с китайски знамена за държавното посещение и поставена под строга охрана. Няколкото знамена, издигнати от тибетски демонстранти, бяха скрити от погледа на Си.

По-рано на 9 май Си и съпругата му Пън Лиюан бяха приети с военни почести от унгарския президент Тамаш Сульок в бляскавия двор на президентския дворец „Буда“ в Будапеща.

Според изявление, публикувано след срещата, Си е заявил, че двустранните "отношения сега са в най-добрия си период в историята".

Откакто се върна на власт през 2010 г., Орбан често е в конфликт с Брюксел и провежда външна политика в източна посока, като се стреми към по-тесни икономически връзки с Русия, Китай и други азиатски държави.

Националистическият унгарски премиер остава верен на стратегията си дори когато напрежението между западните държави и Пекин се увеличи по отношение на правата на човека, пандемията от Ковид-19, търговията и руската инвазия в Украйна.

Тридневната визита на Си в Унгария, след като премина през Париж - единствената друга столица от ЕС в маршрута - "показва нарастващото значение на Унгария в световната политика", подчерта началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш.

На 9 май бяха обявени няколко нови проекта, включително изграждането на железопътна инфраструктура, петролопровод между Унгария и Сърбия и сътрудничество в ядрения сектор.

Откакто през 2022 г. Унгария започна да се рекламира като световен център за производство на електрически автомобили, в цялата страна се появиха заводи за батерии и автомобили, в които бяха инвестирани десетки милиарди евро.

Докато правителството твърди, че Унгария се възползва от партньорството си с Китай, опозиционните партии изразяват загриженост относно липсата на прозрачност, въздействието на фабриките за батерии върху околната среда и корупцията.

Китайският лидер започна обиколката си във Франция - посещение, което беше сърдечно, но също така подчерта напрежението между Пекин и ЕС по отношение на войната в Украйна и световната търговия.

Докато френският президент Еманюел Макрон настояваше Пекин да не подкрепя войната на Русия срещу Украйна и да приеме по-справедлива търговия, Унгария предостави "по-приятелска дестинация за Си", заяви политологът Джа Ян Чонг от Сингапурския университет.

В Унгария, страна с тесни връзки с Москва и Пекин, Си успя да "избегне трудните разговори и неудобните въпроси", добави той.

И двете страни призоваха за мирно уреждане на войната на Русия в Украйна.

Орбан благодари на Китай за усилията му "за насърчаване на мира и просперитета в региона", описвайки Унгария като "самотен глас в Европа".

"Посещението в Унгария осигурява дипломатическа победа за Си, показвайки топлите му връзки с държава - членка на ЕС, която все още разстила червения килим за китайските инвестиции", каза Сяосюе Мартин, изследовател в Китайския център в Клингендаел. /БГНЕС