Вашингтон: Унгария рискува да навреди безвъзвратно на отношенията ѝ със САЩ и НАТО

Високопоставени американски законодатели поискаха от Унгария "незабавно да одобри" кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като предупредиха за "трайно увреждане" на отношенията между Будапеща и Вашингтон, съобщи "Киев Индипендънт".


БГНЕС припомня, че Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към алианса през 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но присъединяването беше забавено заради възражения от страна на Турция и Унгария. Докато Турция официално ратифицира членството на Швеция в НАТО на 25 януари, Унгария остава единственият член на НАТО, който все още не е одобрил молбата за присъединяване на Швеция.

Според американските медии това е "разочаровало съюзниците от НАТО, които виждат в Швеция важна страна за сигурността на балтийските държави".

"Имам дълбока загриженост за посоката на развитие на сегашното унгарско правителство", заяви председателят на сенатската комисия по външни отношения Бен Кардин, като отбеляза забавянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан по отношение на помощта от ЕС за Украйна и блокирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Помощта на ЕС за Украйна на стойност 50 млрд. евро, беше одобрена на 1 февруари, след като Орбан "неохотно сигнализира готовността си да се откаже от противопоставянето си на пакета от помощи".

"Партньорите не правят такива неща. И аз се съмнявам дали те са надежден съюзник за нашата програма за премахване на визите", каза Кардин, визирайки визовата програма, която позволява на повечето граждани на участващите 41 държави да пътуват до САЩ за 90 дни или по-малко, без да получават виза.

Сенаторите Джийн Шахин и Том Тилис, съответно демократ и републиканец, които съпредседателстват сенатската Група за наблюдение на НАТО, направиха съвместно изявление, в което твърдят, че "бездействието на Унгария рискува да навреди безвъзвратно на отношенията ѝ със Съединените щати и с НАТО".

След като миналата седмица парламентът на Турция гласува за одобряване на присъединяването на Швеция към алианса, Орбан "потвърди" подкрепата на правителството си за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО след телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Орбан заяви, че ще продължи да настоява унгарският парламент да гласува в подкрепа на присъединяването на Швеция и да приключи ратификацията при първа възможна възможност.

Оттогава процесът на ратификация в унгарския парламент не е напреднал.

Унгария ратифицира присъединяването на Финландия към алианса 9 месеца след подаването на първоначалната молба, но едва след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара ще подкрепи кандидатурата. /БГНЕС