Васко Начев: Природният газ не се купува от днес за утре, план Б е невалиден

Природният газ е суровина, която не може да се закупи бързо, по тази причина ние нямаме План Б.

Интерконекторът България-Гърция ще има основно значение едва, когато бъде построен терминалът за втечнен газ Александруполис /Дедеагач/.

Газовата връзка между нашите две страни не се случва толкова години, защото първо трябваше да бъде построен „Турски поток“.

България има свободен капацитет за внос на 1,5 млрд. куб.м. газ през Сидирокастро-Кулата.

Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Васко Начев.

„Ако трябва да внесем газ извън това, което имаме договорено, шансовете са близки до нула. Винаги има план Б, въпросът е доколко реално изпълним е той и какви са реалните възможности към днешна дата“. С тези думи специалистът коментира дали България разполага с резервен план в случай на прекъсване на газовите доставки от Русия заради тежката украинска криза.

Според него План Б не е валиден за нито една страна по света.

„Имаме алтернативни варианти, но газът е една от суровините, където покупките не стават от днес за утре. В този ред на мисли смятам, че план Б не е валиден за нито една държава в света. Никой по света не може да внесе газ за един ден. Търговията с газ не е никак лесна и ако някой с лека ръка обещава, че ще я направи, той или не знае за какво иде реч или иска да внесе спокойствие“, категоричен е Васко Начев.

Той припомни газовата криза от 2009 г., когато Русия за пръв път спря транзита на „синьо гориво“ през Украйна, което се отрази крайно тежко на икономиката ни, която е изцяло зависима от руския внос.

„Спомняте си по време на кризата през 2009 година Георги Първанов каза, че ще внасяме газ от Турция при положение, че дори нямахме реверсивна връзка“, каза Начев е подчерта:

„Политическото говорене е изпразнено от съдържание и никой не плаща никаква цена за казаното!“

В настоящата криза, според енергийния експерт, нито една от страните няма интерес от газова криза.

„Шансовете да спре газта са близки до нула, защото полза от това няма нито една от двете страни. Европа има нужда от руски газ, а руснаците имат нужда от европейските пари. Кремъл все пак трябва да покрива военните си разходи, а износът на нефт и природен газ формира една голяма част от БВП на Русия. Така че както и да се развива ситуацията, последното нещо, до което Москва би прибегнала е спирането на доставките“, заяви Начев.

Той е категоричен, че България може да внася природен през връзката Сидирокастро-Кулата.

„На няколко пъти съм го казвал, че е изключително спекулативно да се твърди, че защото няма интерконектор, азерският газ не може да влиза в България. Това са абсолютно неверни неща. Има физическа възможност за внасяне в България на 4.4 милиона кубически метра на ден през Кулата-Сидирокастро. Има изградено трасе, което не зависи от трасето, чрез което се изнася руският газ за Гърция през България.

Двете трасета нямат нищо общо“, подчерта Васко Начев.

Той посочи, че имаме свободен капацитет за внасяне на милиард и половина кубически метра азерски газ на година.

„Интерконекторът ще има основно значение едва, когато бъде построен терминалът за втечнен газ в Александруполис /Дедеагач/. Дотогава няма никакъв проблем тези количества, които са заявени да минават през Сидирокастро-Кулата. Разликата в цената дали минават през Комотини-Стара Загора или Сидирокастро-Кулата е 15 лева на 1000 кубически метра. Тези 15 лева не са проблем“, посочи експертът.

Според него Русия чрез своя договор с България има достатъчно силна мощ за оказване на влияние.

„Иинтерконекторът България-Гърция не се случва толкова години, защото трябваше първо да се случи „Турски поток“, за да няма други желаещи да участват в него, защото ако интерконекторът беше готов щеше да има желание от други играчи да се включат в него“, заяви пред БГНЕС енергийният експерт Васко Начев. /БГНЕС