Въвеждат уседналост и за приема в детските градини в София

Въвежда се принцип на уседналост при приема в детските градини, какъвто вече се прилага за бъдещите първокласници. Предимство ще получават децата, които имат 2-годишна уседналост по постоянен или настоящ адрес.

Това стана факт с приетите днес от Столичния общински съвет промени в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столичната община, предаде репортер на БГНЕС.

Увеличава се броят на точките за местоживеене за работещи родители и студенти от 1 на 2.

Ще се дават по три точки за постоянен адрес, а тези с настоящ ще получават по 2 точки. Ще се дават допълнително и още 2 точки ако адресът съвпада с административния район на детското заведение и така на практика по тези 2 критерия ще могат да се получат максимум 5 точки.

Министерството на образованието и науката разработва един национален инструмент за прием в детски градини и предучилищните групи, който най-вероятно ще използва принципа от първи клас на уседналост. Тя ще бъде въведена в обновената версия на сегашната електронна система догодина и ще дава максимум 3 точки на децата, които живеят повече от 2 години на адреса.

Друга новост е, че братята и сестрите се преместват от социалния списък в общия и ще получават по 1 точка. Тя ще се ползва само по веднъж, дори и в даден случай да става дума за близнаци. Те ще ползват само 1 т., а не 2. Тази новост води и до промяна в разпределението на двете опашки - 70% от децата попадат в общия списък, а 30% остават за прием по социални критерии.

Съгласно други промени, вече в яслите групите ще са до 23 деца, но само там, където капацитетът позволява. Това ще отвори места за още 700 деца, но на фона от 5000 чакащи за ясла в София все още е крайно недостатъчно.

Обърнато е внимание и на контрола. Децата с хронични заболявания вече ще се приемат с ТЕЛК-ово решение, а не с протокол от личния лекар. Също така се намалява и броят в група на децата със специални образователни потребности и хронично болните. Допустимият брой на децата с хронични заболявания в група пада от 5 на 3. А децата със специални образователни потребности ще са 2, а не 3 в група, както досега. /БГНЕС