Възходът на новите десни популисти в Холандия

Холандският премиер Марк Рюте ще загуби своето мнозинство в Сената от антиевропейските популисти след провинциалните избори, провели се само два дни след терористичния акт в Утрехт.

Скандалната евроскептична партия "Форум за демокрация" на Тиери Боде дойде от нищото, за да бъде втората по големина политическа сила в горната камара на парламента, след тази на Рюте, сочи екзит пол на телевизия NOS. Коалицията, ръководена от дясноцентристката партия на Рюте, ще се срине от 38 на 31 места в 75-местния Сенат, който приема законодателството, одобрено от долната камара. Ударът за Рюте, който усърдно формира управляващата си коалиция, за да блокира крайнодесните след общите избори през 2017 г., ще бъде наблюдаван отблизо в чужбина преди изборите за Европейски парламент през май. Самопровъзгласилият се за интелектуалец Боде, който срещна сериозни критики заради това, че не е спрял кампанията си след стрелбата в понеделник в трамвай в Утрехт, при която загинаха трима души, заклейми политиката на Рюте по отношение на имиграцията. "Ние сме унищожавани от хората, които би трябвало да ни защитават", каза 36-годишният политик пред множество, което скандираше името му в сряда вечерта. "Поредните правителства на Рюте оставиха нашите граници широко отворени, допускайки стотици хиляди хора с култури, напълно различни от нашите." Позовавайки се на факта, че роденият в Турция заподозрян за стрелбата в Утрехт е бил освободен от затвора преди две седмици, Боде добави: "Видяхме в Утрехт в понеделник, как изнасилвачите и крадците биват освобождавани. Това е срамно." По-рано Боде е призовавал Холандия да напусне ЕС, но наскоро промени мнението си заради хаоса с оттеглянето на Великобритания от Общността Яркият бивш академик е известен със спорните си изявления като "жените като цяло са по-слаби в работата си и имат по-малко амбиции". „Захващай се за работа“ След осем години на власт, Рюте се превърна във влиятелна фигура в Европа, включително в преговорите за Брекзит, но резултатът от изборите го оставя уязвим у дома и се налага да разчита на други партии при приемането на закони.

"Ще трябва да се заемем с работата", заяви Рюте. "Трябва да разговаряме с други партии, за да можем да продължим да ръководим добре тази страна." Партията на Рюте ще загуби едно място – от 13 на 12, но останалите коалиционни партньори, сред които с лявата D66 понесоха тежък удар. Боде спечели 10 места. Антиислямската партия, водена от крайнодесния политик Геерт Вилдерс, ще спечели шест места, с 3 по-малко от досегашните девет, но може да има влияние, ако се съюзи с Боде. Дългогодишен носител на крайното дясно в Холандия и в Европа, Вилдерс изглежда е загубил влиянието си заради по-новата фигура на Боде. Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да приемат законите, включително и на левицата в лицето на екологичната партия „Зелената левица“, водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от четири на осем. Ръководителят на нидерландската социалистическа партия нарече гласуването „референдум за Рюте“, въпреки че самият премиер настоя, че няма да се оттегли, ако коалицията му изгуби мнозинството си. Въпреки това, след почти десетилетие на власт, има намеци, че Рюте ще заеме европейски пост в Брюксел, когато сегашната Комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, се оттегли по-късно тази година. /БГНЕС