Вековен юбилей чества днес църквата в с. Бараково

100 години от освещаването си чества днес църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в с. Бараково, община Кочериново, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Празничното богослужение отслужи Неврокопският митрополит Серафим. Той благослови курбана, празникът продължи с дегустация на ястия, приготвени от жените в селото, както и фотографии от историята на Бараково, останало заедно с Горна Джумая и Пиринска Македония към Османската империя след Берлинския договор от 1878 г.

След освещаването и раздаването на курбана, празникът продължи с музикална програма.

Бараково бе първото населено място и храм, в което на 24 януари 2014 г. влезе новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим, заменил покойният си предшественик Натанаил.

„По традиция Бараково е първото село от Неврокопска епархия, тук посрещаме митрополитите, чест за нас е че имаме тази привилегия“, каза пред БГНЕС Мирела Кючукова, служител в храма.

През 1894 година с Бараково става част от Неврокопската епархия. Църквата е построена в османско време като митническа сграда и е разположена след моста на Рилската река, по която до 1912 година минава границата между Османската империя и Княжество България.

Само година след освобождението на Бараково на 5 октомври 1912 г., сградата е преустроена в църква. Храмът е осветен в 1920 година от митрополит Макарий Неврокопски. /БГНЕС