Велев: Въглищните централи могат да затворят до 31 декември 2035 г.

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 г. Смятаме, че при наличие на политическа воля и компетентно управление тази дата може да бъде изтеглена по-напред.

Това заяви за БГНЕС Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според него една от основните причини, които бавят Плана за възстановяване, който страната ни трябва да внесе в Европейската комисия, е именно липсата на такава дата, както и плановете как въглищните мощности ще бъдат заместени и как ще бъде осигурена заетост на хората, които ще бъдат освободени вследствие на това затваряне.

„Датата 31 декември 2035 г. е напълно изпълнима. За същия период трябва да се разработят плановете за своевременно изграждане на заместващи мощности, за реализиране на нужните социално-икономически мерки в засегнатите региони, за подкрепа и реализация на нови технологии за производство и съхранение на енергия“, заяви Велев.

Той призова държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за съкращаване на въглеродоинтензивното електропроизводство при ясно поставени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни срокове 2025 г., 2030 г. и 2035 г.

Като сериозен недостатък на сегашния вариант на Плана за възстановяване, Велев посочи и намаляването на средствата за икономическа трансформация, за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията.

„В предишния вариант бяха предвидени 900 милиона, а сега са намалени наполовина. Това е неприемливо за всички представителни организации на бизнеса. Като минимум трябва да възстановени тези 900 милиона и дори увеличени“, заяви председателят на АИКБ.

По отношение на нарастващата инфлация Велев заяви, че цените на повечето суровини – петрол, природен газ, метали, пластмаса – поскъпват и всичко това няма как да не се отрази на крайните разходи.

„Натискът на производствените разходи неминуемо ще доведе до последващо и много по-голямо увеличение на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електроенергията“, посочи той.

Велев даде пример с цената на електроенергията в България, която в момента е 300 лв на МВтч и е втората най-ниска в Европа, докато само преди месец тя е била втората най-скъпа.

„Неотложните мерки, които трябваше да се предприемат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електроенергия във всички посоки. Но трябва да се предприемат мерки не само на национално, но и на европейско равнище“, призова председателят на АИКБ.

Индексацията на доходите допълнително подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените данъци може да намали инфлацията.

„Антиинфлационната политика трябва да се води разумно от правителство с по-дълъг хоризонт на управление“, препоръча Велев и добави: Когато в световен мащаб имаме печатане на пари и ръст на цените на суровините е много трудно малка България да устои. /БГНЕС