„Велико народно въстание II” – граждани излизат на площада още по-мотивирани

Само седмица след най-мащабния антиправителствен протест от началото на общественото недоволство, граждани отново излизат на площада на 10 септември, за да поискат оставката на кабинета, начело с премиера Бойко Борисов и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Антиправителствената демонстрация е под надслов „Второ велико народно въстание“, а очакването отново е хиляди граждани да изпълнят пространството в и около т. нар. триъгълник на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом, където се помещава българският Парламент.

Неформалните организатори от „Отровното трио“ вече заявиха непоколебимост в усилията си и призоваха да не се допуска насилие, както и опити за провокация, които да дискредитират мирния протест.

Ще се повтори ли „кървавата сряда“?

След 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полици, се появиха две основни версии за случилото се.

Според подкрепящите общественото недоволство участие в събитията са взели провокатори, предварително организирани и ясно разпознаваеми за всички. Те са били оставени да мятат бомбички и твърди предмети по униформените служители на реда, а по-късно се изтеглят и потъват дълбоко зад тълпата. От своя страна полицаите започват да разпръскват мирни протестиращи, заради което пострадаха десетки души.

Удар с полицейска палка и лютив спрей в очите получиха мнозина, дори и журналисти. При сблъсъците пострадаха няколко представители медиите, включително и чуждестранни. Имаше и счупена техника.

Това стана повод президентът Румен Радев, който подкрепя антиправителствените демонстрации от първия ден, да свика спешна среща с политическото и професионалното ръководство на МВР, както и с представители на службите.

На коренно противоположното мнение се оказа главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов, перфектно планирана и изпълнена операция, категоричен бе той за събитията на 2 септември.

Политическите реакции на случилото се също бяха разнопосочни. Опозицията от БСП на секундата обвини управляващите, че крепят властта си единствено на полицейските щитове. От ГЕРБ обаче контрираха, че подкрепят действията на полицията, а според тях тя е съумяла да опази реда с риск за живота и здравето на униформените. Управляващите бяха категорични, че няма да се оттеглят от властта и хвърлиха политическата отговорност за случилото се върху държавния глава.

Борисов: Мафията иска да свали правителството

„Мафията в момента иска да свали правителството, защото хазарт, контрабанда – всичко е на улицата срещу нас. И си намериха водач. Това ми дава основание да смятам, че не трябва да се подава оставка“. С тези думи премиерът Бойко Борисов оцени ситуацията в едно от поредните си живи включвания във Фейсбук.

Парламентът работи на ръба на кворума

Поредната щриха към картината на политическата криза у нас добавя все по-голямата трудност парламентът да събира кворум, за да провежда своите заседание. Опозицията от БСП категорично заяви, че няма да се регистрира в зала, а при последното заседание се наложи на помощ на управляващите да идва ДПС. Действията им са на фона на уж твърдата им позиция, че кворумът е задължение на мнозинството, както и че искат оставката на сегашното управление. /БГНЕС