Великобритания брои пеперудите, зове за помощ от доброволци

Обединеното кралство търси доброволци, които да се присъединят към властите в годишното преброяване на пеперудите на Острова.


Властите насърчават ентусиастите и любителите на дивата природа в цяла Великобритания да регистрират наблюдения на пеперуди и някои молци.

Замисълът на преброяването е да бъде най-голямото годишно проучване в света на все по-застрашените опрашващи насекоми, предава АФП.

„Голямото преброяване на пеперудите“ в Обединеното кралство, което тази година се провежда от 14 юли до 6 август, помага на природозащитниците да оценят състоянието на околната среда на фона на нарастващите доказателства, че тя е все по-застрашена.


Властите са се погрижили за доброволците: всеки от тях може да изтегли специална диаграма, която му помогне да идентифицира различни видове пеперуди, като след това запише наблюденията си в градини, паркове и на други места с помощта на приложение за смартфон и други онлайн инструменти.

От години експерти предупреждават, че ярко оцветените крилати насекоми намаляват с драстична скорост във Великобритания, тъй като не успяват да се справят с безпрецедентната промяна в околната среда. „Това е доста тревожна картина“, казва Ричард Фокс, ръководител в благотворителната организация Butterfly Conservation, която провежда националното проучване.

Доклад, публикуван тази година, на който Фокс е съавтор, разкрива, че четири от всеки пет вида пеперуди в Обединеното кралство са намалели от 1970 г. насам.


Селското стопанство и използването на торове и пестициди, заедно с промените в ландшафта, включително премахването на живия плет, за да се увеличи максимално пространството за отглеждане на култури, са чести причини за изчезване на насекомите.

Преброяването на пеперудите, т.нар. Big Butterfly Count, стартира през 2010 г., и е най-голямото подобно проучване в света. Само миналата година в преброяването са участвали над 64 000 „граждани-учени“, като са изпратили 96 257 преброявания на пеперуди и нощни пеперуди от цяла Великобритания./БГНЕС

Тагове: