Венецианската комисия със становище за новата конституция до средата на ноември

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна у нас като Венецианската комисия, ще даде становище по проекта на управляващите за нова конституция на страната до средата на месец ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Новината обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която днес оглави временната парламентарна комисия, занимаваща се с предложението за нов основен закон. Тя се позова на писмо, изпратено от председателя Джани Букикио, което е в отговор на запитването от българска страна, направено миналата седмица. В кореспонденцията Букикио посочва, че ръководеният от него консултативен орган не знае дали законодателната инициатива ще се окаже успешна, но становище му ще допринесе за националния дебат по темата.

Десислава Атанасова обяви още, че новосъздадената временна комисия ще проведе първото си заседание през следващата седмица, на което ще бъдат приети процедурни правила за работата ѝ, а всичко ще се предава онлайн с цел максимална прозрачност.

„Приех да съм председател на временната комисия за разглеждане на проект за нова конституция с ясното съзнание за отговорността, която ще нося, но и за критиките, които ще следват, а и те вече не закъсняват. Държа да отбележа, че комисията няма функция на Велико Народно събрание. Тя не може да променя конституцията, а е създадена с цел да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения“, отбеляза Атанасова пред журналисти в парламента.

Тя увери, че ще предложи създаването на експертен съвет към комисията, в който да участват представители на всички професионални организации на юристите, както и такива от академичната общност.

„Ще поканя всички неправителствени организации на дебат относно промените в частта „съдебна система“, което ѝ смятам, че ще отговор на констатациите в Доклада за върховенството на правото. Ще поканя всички извънпарламентарни партии и сдружения, отново за дебат и за размяна мнения и становища“, обеща още Десислава Атанасова. /БГНЕС