Вещае ли оттеглането на Джонсън още по-голяма несигурност за ЕС?

Дали Европейският съюз потрива ръце от радост при падането на Борис Джонсън? Отговорът е и да и не.

На въпрос на журналисти в четвъртък дали са поръчани допълнителни бутилки шампанско в отговор на новината за оставката му, говорител на ЕС отговори мрачно: "В (Европейската) комисия имаме много ограничена консумация на алкохолни напитки".

Това е предполагаема закачка към Джонсън, който неотдавна призна, че в политическите среди на Обединеното кралство „има проблем с алкохола".

Той също така беше обвинен, че е толерирал и присъствал на алкохолни събирания на Даунинг стрийт по време на строгия локдаун за коронавируса.

Навсякъде в европейската преса пише, че Джонсън не е обичан в ЕС.

'Борекзит' написа с големи букви на първата си страница най-големият германски таблоид, Bild, в четвъртък. Той също избра като подзаглавие на английски език: "Bye Bye Boris".

Но повечето дипломати от ЕС, с които разговарях, смятат масовите оставки на министри от Консервативната партия около Борис Джонсън за самоцелни опити да спасят кариерата си, а не за признаци на несъгласие с неговата политика, свързана с Брекзит.

"Тази оставка на Джонсън означава само повече несигурност за нас, европейците. Още една вътрешна за Обединеното кралство обсебеност от собствените й вътрешни драми, вместо да гледа навън към партньорите в чужбина", измърмори един особено изнервен дипломат от ЕС. /БГНЕС

---------------

Катя Адлер, Би Би Си

Лондон / Великобритания