Виена потвърди връзката между крайнодясно движение и терориста от Нова Зеландия

Австрийският канцлер Себастиан Курц потвърди връзката между крайнодясното движение и терористa, който нападна две джамии и уби 50 мюсюлмани в Нова Зеландия.

"Потвърдено е, че съществува финансова връзка между човека, извършил атаката в Нова Зеландия и идентифицирано движение в Австрия," каза Курц пред репортери след заседание на кабинета.

Говорителят на прокуратурата в Грац заяви, че Мартин Зелнер, ръководител на Идентитарианското движение (Движение за национална идентичност), твърдящ, че иска да запази идентичността на Европа, е получил 1 500 евро в началото на 2018 г. от донор със същото име като мъжа, обвинен в убийство след атаката на Крайстчърч.

"Вече можем да потвърдим, че е имало финансова подкрепа и така да докажем връзката между нападателя на Нова Зеландия и Идентитарианското движение в Австрия", каза Курц.

Зелнер публикува видеоклип в YouTube, в който казва, че е получил дарение от човек и че полицията е нахлула в къщата му за възможни връзки с нападателя в Крайстчърч.

Австрийското вътрешно министерство отказа да коментира.

Курц заяви, че Австрия ще изиска разпускането на въпросното движение.

"Нашата позиция по този въпрос е много ясна, никакъв екстремизъм - независимо дали това са джихадисти или десни екстремистки фанатици - няма място в нашето общество", каза Курц.

Австрийският вицепрезидент Хайнц-Кристиан Страхе от крайнодясната Партия на свободата (FPO) заяви, че партията няма нищо общо с Идентитарианското движение. /БГНЕС