Виетнам ще изисква от потребителите на социални медии да удостоверяват самоличността си

Виетнам планира да поиска от всички потребители на социални медии в платформи като Facebook, YouTube и TikTok да потвърдят самоличността си, като се позовава на необходимостта от борба с онлайн измамите.


По данни на Глобалния алианс за борба с измамите в Югоизточна Азия страната има един от най-високите проценти на онлайн измами в Азия, като особено често се срещат финансови измами, измами с лични данни и романтични измами.

Но ограниченията в социалните медии се използват от комунистическата държава и за ограничаване на свободата на изразяване, а критиците на правителството, които имат последователи в интернет, редовно стават обект на нападения.

"Неидентифицираните акаунти в социалните мрежи ще бъдат разгледани", заяви Нгуен Тхан Лам, заместник-министър на информацията и комуникациите, без да дава подробности.

Според доклад, публикуван в понеделник на уебсайта на министерството, нов правителствен указ за онлайн информацията, който се планира да бъде издаден по-късно тази година, ще направи мярката задължителна, каза Лам, цитиран от АФП.

Лам добави, че е имало случаи, когато властите не са могли да проследят потребители на социални медии, които са нарушили закона, тъй като са използвали трансгранични платформи.

Според него тази мярка ще "предотврати използването на тези платформи за създаване на групи за измами, които не могат да бъдат проследени".

Не бяха споделени подробности за потенциалните наказания за нарушаване на този закон.

Този ход идва месец след като властите заявиха, че ще проверят TikTok заради предполагаемо "токсично съдържание", хоствано в изключително популярното китайско приложение за споделяне на видеоклипове.

Виетнам също така поиска от чуждестранните технологични компании да създадат представителства във Виетнам и да съхраняват данни в страната.

Изискването е част от мащабен закон за киберсигурността, въведен през 2018 г., който задължава Facebook и Google в рамките на 24 часа да свалят публикации, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност,.

Facebook, TikTok и YouTube не изискват от потребителите във Виетнам да потвърждават самоличността си.

По-рано тази година властите наредиха на потребителите на мобилни телефони да потвърдят самоличността си и впоследствие блокираха около 1,2 милиона SIM карти. /БГНЕС