Виктор Лилов: Ние може да сме автори на тази промяна, всеки един от нас

Основният приоритет е промяна и то промяна на едно управление, което е олигархичен модел, непроменен през последните 11 години и повече. Това е основната заявка. Тя е много важна от гледна точка на истинския провал, който през последната година това управление демонстрира. Най-вече този провал личи в неспособността за контрол и управление на епидемичната криза, свързана с COVID-19. Това каза в интервю за БГНЕС Виктор Лилов, който е кандидат за депутат в 45-то Народно събрание от коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“.

По думите му провелите се протести миналата година и продължаващи днес са показали на хората, че може без притеснение и страх да излязат на улицата и да кажат какво мислят за правителството, което е неспособно да управлява повече в обществен интерес.

„Това правителство управлява в полза на олигархични структури, непрозрачно и за сметка на българския народ. Това нещо категорично трябва да се промени и хората видяха, че имат силата да го променят. Продължението на тези протести представлява и коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“. Това е една коалиция, обединена от една основна цел –да кажем довиждане на Бойко Борисов, довиждане може би до съдебната зала, където той трябва да отговаря за някои провали. Ключово е повече хора да повярват в това, че ние може да сме автори на тази промяна, всеки един от нас“, заяви той.

Лилов е категоричен, че ново правителство не трябва да се сформира на всяка цена и с единствената цел – домогване до властта, а участниците в него трябва да са принципни, за да могат да направят тази промяна, която хората очакват от тях.

„Мисията за промяна е възможна винаги стига хората, които влязат в парламента да бъдат честни спрямо очакванията на обществото. Не трябва да се допуска отново да влизаме в договорки с управляващия политически картел, които са се окопали през последните десетилетия във властта. Тръгне ли се към такива уговорки, каузата за едно ново, чисто управление за една чиста и свята република отново ще бъде загубена или отложена за дълго време“, коментира кандидатът и добави, че не трябва да се стига до договорки и ако не може да се състави правителство, то да се върви към нови избори.

„За мен основните цели на едно бъдещо управление биха били на първо място да се справим със ситуацията, която застрашава самото битие на хората. Много хора загубиха работата си, нямат адекватни доходи, неадекватно е и здравеопазването ни. Много хора загубиха живота си, а можеха да не го загубят. Това е първата задача, с която трябва да се заеме, което и да било следващо правителство. Ако то не е в състояние да се заеме с тази задача, просто трябва да си отива докато не се намери правителство, което да се справи с този най-непосредствен приоритет. И след това е въпросът, свързан с привличането към отговорност на хора, които са злоупотребили както с доверие, така и със средства, които са предназначени за обществото, за развитието на страната, за икономиката ни, става въпрос също така и за европейски програми, злоупотребите с такива средства“, посочи той и добави, че се надява избирателите да не дават подкрепата си за такива хора.

По отношение на изборната активност, Лилов каза, че и той има информация, че тя ще бъде по-ниска от тази по време на изборите през 2017 г., но се надява повече гласоподаватели да отидат до урните, защото именно това ще елиминира ефектът на купения и контролиран вот.

„Тук има един съществен фактор, който е свързан с тези зависимости и този непрозрачен вот и това е расизмът и омразата. Расизмът и омразата, раздухвани от една или няколко политически сили, но на първо място става въпрос за ВМРО. Това е партия, която продава омраза, за да разделя и да манипулира хората. Тя продава във всички посоки както по етнически признак, така по признак сексуална ориентация и още каквото ви хрумне. Омразата е отрова, която е в състояние да разруши обществото ни и това не е добре. Виждаме резултатите от тази омраза, това е засилване на насилието, това е разделение в обществото. По този начин хората не са мобилизирани да защитят правата си, а напротив - мотивирани са да мразят един друг и по този начин управляващите остават на власт още известно време“, коментира още той.

Попитан дали ако влезе е новия парламент ще работи за въвеждането на електронно гласуване и електронно правителство.

„Напълно подкрепям и двете посоки. На първо място дистанционното гласуване със съвсем малки промени в Закона може да се реализира дистанционно гласуване по пощата. Това е много лесно да се реализира и то е сравнително сигурен начин за гласуване, много труден за манипулиране. Електронното гласуване също е реализируемо, ако има воля за това нещо. Тук трябва да се подменят личните карти, за да може да се реализира. Съществуват технологични възможности и без промяна на личните карти, но те са доста по-сложни“, заяви Лилов и даде пример Естония, в която от 15 години изборите се провеждат по този начин и досега не се е чуло да има драстични проблеми с вота.

Според него темата за електронното правителство е ключова, но на първо време е по-важно да се реализира електронното здравеопазване.

„Заставам зад тези неща и това е политика и решения, които биха събрали консенсус във всяко едно народно събрание“, заяви той и призова новите депутатите да работят по тези въпроси. /БГНЕС

Тагове: