Virgin Galactic за първи път изпрати успешно туристи в космоса

VSS Unity на Virgin Galactic, космическият самолет за многократна употреба с ракетен двигател, който превозва първия екипаж от туристи на компанията в космоса, излетя и се приземи днес успешно, съобщи „Гардиън“.


Мисията, известна като Galactic 02, излетя малко след 11 ч. ЕТ от космодрума "Америка" в Ню Мексико.

На борда на космическия кораб имаше общо шестима души - командирът на космическия самолет и бивш астронавт на НАСА Си Джей Стурков, пилотът Кели Латимър, както и Бет Моузес, главният инструктор на Virgin Galactic, който обучи екипажа преди полета.

Космическият кораб превозваше и трима частни пътници, сред които треньорката по здраве и уелнес Кийша Шахаф и 18-годишната ѝ дъщеря Анастейша Майерс, и двете от Антигуа.

Според Space.com Шахаф е спечелила мястото си на борда на Galactic 02 в рамките на конкурс за набиране на средства от Space for Humanity - организация с нестопанска цел, която се стреми да демократизира пътуването в космоса. Майерс изучава философия и физика в университета в Абърдийн, Шотландия. Заедно Шахаф и Майерс са първата двойка майка и дъщеря, които се отправят заедно в космоса.

"Когато бях на две години, просто гледах към небето и си мислех: "Как мога да стигна там?". Но тъй като бях от Карибите, не виждах как подобно нещо би било възможно. Фактът, че съм тук, първата, която пътува до космоса от Антигуа, показва, че космосът наистина става все по-достъпен", каза Шахаф в изявление миналия месец.

На борда на самолета беше и бившият олимпиец Джон Гудуин, който участва в Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. като състезател по кану. На 80-годишна възраст Гудуин е вторият пътник с болестта на Паркинсон, който се отправя към космоса.

"Когато през 2014 г. ми поставиха диагноза Паркинсон, бях решен да не позволя тя да попречи на пълноценния ми живот. И сега за мен да отида в космоса с Паркинсон е нещо вълшебно", каза той в съобщение за медиите. "Надявам се, че това вдъхновява всички останали, които се сблъскват с несгоди, и им показва, че предизвикателствата не трябва да ги възпрепятстват или спират да преследват мечтите си", каза Гудуин.


Galactic 02 е суборбитален полет. Въпреки че VSS Unity не достига орбита, траекторията позволява на пътниците да изпитат няколко минути безтегловност на достатъчно голяма височина, за да видят кривината на Земята, обяснява Space.com.

След изстрелването самолетът носител на Virgin Galactic VMS Eve транспортира VSS Unity до височина около 50 000 фута. След това Eve пусна Unity, чийто собствен ракетен двигател го издигна в суборбиталното пространство. Пасажерите на борда изпитаха приблизително 3Gs.

Кадри на живо от вътрешността на космическия кораб показаха как пътниците се отлепят от седалките си и гледат надолу към Земята през прозорците, докато се носят из целия космически кораб.

Въпреки че Galactic 02 е вторият търговски космически полет на Virgin Galactic, това е първият полет, който превозва частни клиенти. През юни Galactic 01 превозваше трима членове на екипажа от италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия.

През юли 2021 г. основателят на Virgin Galactic сър Ричард Брансън пътува до космоса и обратно на борда на VSS Unity - мисия, която бележи навлизането на милиардера в новата ера на космическия туризъм, ръководена от други милиардери, включително основателя на SpaceX Илон Мъск и основателя на Blue Origin Джеф Безос.

Според Virgin Galactic, компанията вече има резервации от около 800 клиенти. Билетите варират от 250 000 до 450 000 щатски долара. /БГНЕС